Guvernul, sub lupa Curţii de Conturi
Politic 28 mai 2019, 19:44 | 1215

În mai puțîn de jumătate de an, Guvernul a ratat aproape 200 de milioane de lei drept încasări la bugetul de stat. Această ar fi consecință implementării legii amnistiei fiscale, votată în iulie trecut de majoritatea parlamentară controlată de Partidul Democrat. Anunțul a fost făcut, astăzi, in cadrul ședinței Curții de Conturi, unde a fost examinat raportul Guvernului privind executarea bugetului de stat pe anul 2018.

Raportorul Curţii de Conturi a declarat că până la finele anului 2018, suma amenzilor şi penalităţilor anulate conform legii amnistiei fiscale a constituit 194 de milioane de lei. Altfel spus, în an electoral statul a renunţat la aproape 200 de milioane de lei care urmau să ajungă în bugetul de stat. Totodată, cheltuielile Guvernului pentru investiţii capitale au scăzut considerabil anul trecut, se mai arată în raportul Curţii de Conturi.

Guvernul a cheltuit mai mult de jumătate din resursele Fondului de Rezervă pentru achitarea onorariilor şi serviciilor juridice în cazuri de dispută în instanţele internaţionale.

Raportul Curţii de Conturi mai arată că la 31 decembrie 2018, soldul datoriei externe a Republicii Moldova constituia 29 de miliarde de lei, echivalentul a 1,7 miliarde de dolari. Totodată, s-a constatat că anul trecut, Guvernul a achitat Băncii Naţionale peste 200 de milioane de lei ca urmare a legii, prin care miliardele furate din sistemul bancar au fost puse pe spatele cetăţenilor. Chiar şi aşa, Ministerul Finanţelor mai are de achitat în următorii ani peste 13 miliarde de lei.

Prezent la şedinţa Curţii de Conturi, ministrul Finaţelor, Ion Chicu, a declarat că anul 2018 a fost unul specific.

Ion Chicu spune că Guvernul a ratat unele venituri inclusiv din cauza faptului că bugetul nu a încasat "unele sume de bani din exterior", aluzie la ratarea asistenţei macro-financiare europene.

Preşedintele Curţii de Conturi, Marian Lupu, a avut doar cuvinte de laudă la adresa Ministerului Finanţelor despre care a spus că este o instituţie disciplinată şi profesionistă. În acelaşi timp, Lupu i-a mustrat pe bărbaţii care vin fără cravată la şedinţele Curţii de Conturi.

Chiar dacă vorbeşte acum despre norme deontologice şi morale, Marian Lupu își permitea gesturi indecente și cuvinte obscene în plenul Parlamentului, când era deputat şi preşedinte al Partidului Democrat. 

Opinia ta contează. Comentează!