/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Noi explozii, ajutor UE și pericol atomic. Stefanciuk a semnat legea mobilizării

/VIDEO/ Potrivit unui studiu, patru din zece moldoveni nu analizează etichetele produselor pe care le cumpără

missing
28 mai 2019, ora 20:53

Cât de des obișnuiți să studiați ambalajul produselor alimentare pe care le puneți în coșul de cumpărături? Oare ați citit vreodată întreaga listă de ingrediente? Dacă nu, aflați că nu sunteți singuri. În Moldova, doar patru din zece persoane analizează eticheta alimentelor, o spune un studiu recent. Potrivit acestuia, în cel mai bun caz, majoritatea persoanelor atrag atenție doar la termenul de valabilitate. Experții ne avertizează: etichetele pot ascunde componente dăunătoare.

Conform studiului realizat de o companie de sondaje din țară, majoritatea respondenților, circa 75 la sută, au atenționat că atrag atenție doar la termenul de valabilitate a produsului și la denumirea acestuia. Peste 60 la sută dintre respondenți au spus că analizează calitatea acestuia, dar și țara de origine. Majoritatea oamenilor pe care i-am întâlnit astăzi într-un supermarket din Capitală au recunoscut că nu citesc etichetele de pe produse. Aceștia spun că, de cele mai multe ori, procură doar alimentele pe care deja le-au încercat.

De obicei obișnuiești să cumperi ceea ce ai mai avut cândva în frigider.

Mă uit la preț și cât e de mare. Mai mare și mai ieftin. Noi bătrânii așa suntem învățați.

Când e făcut, la termen, că altfel pățim. –Dar la ingrediente? Știu că pe acesta îl preferăm și e tot.

Nu prea mă uit. Doar la preț și producător.

Și experții în marketing spun că, de obicei, anume ambalajul este cel care îi convinge pe cumpărători să procure un anumit produs.

Dacă este un profesionist și are o afacere atunci el sigur verifică prețul. Dacă este pentru nevoi personale, probabilitatea este destul de mare să nu verifice prețul. În special dacă vorbim de copii. Mai mult la ambalaj, aici funcționează bine și marketingul”, Dumitru Stanciu, marketing manager.

Totodată, oamenii susțin că foarte rar analizează și lista cu ingrediente, pentru că nu înțeleg denumirile componentelor dăunătoare.

Știu că nu trebuie stabilizatoare, conservante urâte, e-urile toate, dar în rest, cât se poate de natural.

Să nu fie cu degrasant de ăsta, margarină, că el nu-i natural. Că el nu e cu GMO, dar fără GMO și tot cu GMO.

Să nu conțină e-uri de diferite feluri sau compuși chimici.

Iar pentru a ne orienta mai ușor în textul de pe etichetă, nutriționiștii ne sfătuie să învățăm legea etichetării.

Trebuie să atragem atenție la ordinea ingredientelor. Să începem cu primele trei ingrediente, care au cantitatea cea mai mare în acest produs. Primul este în cantitatea cea mai mare și ulterior această cantitate descrește. Și desigur dacă vedem o listă lungă de ingrediente putem să ne dăm seama că produsul nu este natural”, Maria-Victoria Racu, medic nutriționist.

Cei mai nocivi sunt coloranții, spun medicii. Aceștia provoacă cel mai des alergii.

În ultimul timp producătorii nu menționează e-urile, le descifrează. Deci putem găsi denumirea chimică a acestor aditivi.Un produs alimentar care este de o culoare roșie, verde sau galbenă foarte intensă, categoric nu trebuie de administrat aceste alimente”, Maria-Victoria Racu, medic nutriționist.

Conform studiului, puțini moldoveni citesc etichetele din cauza că fiecare al treilea nu crede în informațiile scrise pe acestea. Doar 11% din respondenți au răspuns că au încredere în textul de pe ambalaje.

 

Reporter: Diana Popa

Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram