marți, 16 aprilie, 2024
29.4 C
Chișinău
HomepageAdvertorialePergado MZ - depăşirea limitelor în combaterea manei la cartof și vița de vie

Pergado MZ – depăşirea limitelor în combaterea manei la cartof și vița de vie

Recomandate

Mana viţei de vie, produsă de ciuperca Plasmopara viticola (Berk et Curt), are o răspândire generală şi este una dintre bolile majore la viţa de vie. Pot fi afectate toate părţile verzi ale plantei. Severitatea bolii este variabilă de la an la an, iar în funcţie de condiţiile climatice şi intensitatea atacului poate duce la: defolierea plantelor, distrugerea parţială sau totală a inflorescenţelor şi a boabelor. Atacul are impact semnificativ asupra calităţii strugurilor şi vinului, cât şi asupra cantităţii recoltei.

Mana viței de vie (Plasmopara viticola)

Ciuperca iernează sub formă de oospori în frunzele infectate căzute pe sol toamna. Primăvara, când condiţiile devin favorabile, oosporii germinează provocând primele infecţii (infecţii primare). Infecţia primară are loc în următoarele condiţii: solul să fie umed sau să existe prezenţa apei libere, temperatura să fie peste 11°C şi să existe organe verzi ale plantei.

După apariţia simptomelor (fructificaţiilor) de la infecţia primară, în cursul vegetaţiei au loc infecţiile secundare succesive. Pentru o infecţie secundară sunt necesare următoarele condiţii: temperatura peste 11°C, iar perioada de umectare a organelor să fie de aproximativ 90 de minute. Cu cât temperatura aerului va fi apropiată de optim (24°C), frunzele vor fi infectate mai rapid. În cursul unei perioade de vegetaţie, în funcţie de condiţiile anului, pot avea loc 1-5 infecţii primare şi 50-60 infecţii secundare.

Program tehnologic Syngenta în controlul manei la vița de vie

Pentru combaterea eficientă a manei Syngenta recomandă fungicidul PERGADO MZ (vezi detalii mai jos).

Mana poate cauza pagube mari, ducând la pierderi atât de calitate cât și de producție, de aceea este foarte important să avem un grad ridicat de control asupra acestui agent patogen.

Mana cartofului (Phytophtora infestans)

Mana este cauzată de ciuperca Phytophthora infestans și este favorizată de umiditate ridicată și temperaturi între 15°C și 25°C. În plus, ciuperca poate supraviețui în timpul lunilor de iarnă ca și miceliu pe tuberculii infectați și, când condițiile sunt favorabile, infecția și boala vor începe să se dezvolte în timpul primăverii și verii.

Mana se manifestă pe toate organele plantei, la început pe frunze sub forma unor pete gălbui, neregulate şi nedelimitate. Cu timpul petele confluează, se brunifică, iar ţesăturile se distrug. Pe faţa inferioară a frunzei, în dreptul petelor se formează un puf alb-cenuşiu constituit din organele de reproducere ale bolii (conidiofori şi conidii).

Program tehnologic în controlul manei la cartof

Pentru combaterea eficientă a manei Syngenta recomandă fungicidul PERGADO MZ (vezi detalii mai jos).

PERGADO MZ este un fungicid de ultimă generație pentru culturile de viță de vie și cartof, care prin modul său unic de acțiune stabilește noi standarde în controlul manei pe inflorescențe, ciorchine și frunze. Această acțiune unică se numește LOK+FLO™ și se manifestă pe mai multe căi, prin activitate extrem de puternică în controlul manei, pătrundere rapidă în interiorul țesuturilor, rezistență bună la spălare.

Mod de acțiune

Creat după tehnologia patentată LOK+FLO (LOK – fixare și penetrare rapidă în stratul de ceară. FLO – difuzie și redestribuire treptată în interiorul țesutului pe amble părți ale frunzei). După aplicare, PERGADO MZ este absorbit în stratul de ceară de pe inflorescențe, ciorchine și frunze, de unde difuzează treptat în țesuturi, oferind o protecție preventivă de lungă durată și curativă 1-2 zile de la instalarea infecției. Pergado nu afectează fermentația și proprietățile organoleptice ale vinului. PERGADO MZ oferă cel mai ridicat nivel de combatere a manei la inflorescențe și ciorchine, între două aplicări, datorită caracteristicii sale unice LOK+FLO™.

Avantaje

Măreşte imunitatea plantelor. Dereglează metabolismul celular al sporilor în germinare. Inactivează fermenţii care răspund de capacitatea energetică a patogenului. Posedă o bună capacitate de fixare pe organele tratate. Este rezistent la spălări de precipitaţii. Conţine ioni de Zn şi Mn care hrănesc planta suplimentar pentru o mai bună fotosinteză. Posedă acţiune rapidă şi de lungă durată.

Doze recomandate

Cere produsul de la distribuitorii oficiali ai Syngenta în Republica Moldova.

Syngenta
Syngenta
Syngenta este una dintre cele mai mari companii de agribusiness din lume având reprezentanţe în peste 90 de țări.

Citește și ›

Advertoriale