‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePetre Daea: România se află pe primul loc în UE la producția de miere...

Petre Daea: România se află pe primul loc în UE la producția de miere și pe locul doi la numărul de familii de albine

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Ministrul Agriculturii din România, Petre Daea, a declarat că România se situează pe locul al doilea în UE, după Spania, ca număr al familiilor de albine și pe primul loc la producția de miere, transmite Agerpres.

„În ultimii ani, sectorul apicol din România a cunoscut o dezvoltare semnificativă datorită programelor de sprijin financiar de la bugetul UE sau naţional, astfel încât, în prezent am ajuns să ne situăm pe locul al 2-lea în Uniunea Europeană, după Spania, ca număr al familiilor de albine şi pe primul loc la producţia de miere. Prin accesarea acestor programe, apicultorii au putut achiziţiona material biologic cu valoare certificată, cutii şi utilaje apicole moderne pentru dezvoltarea acestei activităţi în vederea obţinerii de produse competitive, atât pe piaţa internă, cât şi la export”, a spus Petre Daea.

El a menţionat că, albinele furnizează un serviciu esenţial pentru agricultura modernă şi că sunt responsabile pentru polenizarea a trei sferturi din principalele culturi alimentare.

Potrivit datelor Asociației Crescătorilor de albine din România, în țară sunt produse, în medie, 22 de mii de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au atins în anul 2015 un vârf de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40 de mii de apicultori.

În România, în ultimii 2-3 ani, consumul de miere a înregistrat o creştere de 15%, până la 550 de grame pe locuitor pe an, însă şi în aceste condiţii România se află tot la coada clasamentului, la nivel european. Datele statistice arată că, românii consumă de 3-4 ori mai puţină miere, comparativ cu cele două kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda şi Belgia.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›