Mold-street: Statistica care o contrazice pe Babuc: Într-un an au dispărut încă 46 de şcoli

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc a revenit zilele trecute la subiectele despre închiderea școlilor și finanțarea educației în perioada când ministru al Educației era Maia Sandu, lidera PAS, scrie mold-street.com.

Foto: UNIMEDIA

Dna Babuc susţine într-o postare video pe Facebook că Guvernul actual a stopat procesul de închidere a școlilor și chiar a revizuit decizia aferentă procesului respectiv, de închidere a şcolilor – reușind totodată să majoreze semnificativ salariile de bază ale cadrelor didactice.

Despre salarii Mold-Street.com a scris anterior – acestea au crescut şi în „perioada Sandu”, dar şi în perioada Babuc”. Subiectul care prezintă interes în acest material este încercarea actualului ministru de a jongla cu cifrele despre numărul de şcoli închise, în timp ce statisticile Ministerului Finanţelor,incluse şi în Bugetul de stat pentru 2019 o contrazic în totalitate.

Cifrele de la Ministerul Educaţiei: plus 3

O notă informativă a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) relevă că în anul de studii 2018-2019, care se încheie în luna curentă, reţeaua instituţiilor de învăţământ primar şi secundar general este constituită din 1.246 de instituţii: 1.244 de instituţii cu frecvență normală și 2 instituții de învățământ liceal cu frecvență redusă. Comparativ cu anul de studii 2017-2018 numărul instituțiilor s-a majorat cu 3 unități, constată MECC.

Totodată Ministerul Educaţiei detaliază că la începutul anului școlar 2018/2019, în țară funcţionau 103 şcoli primare, 780 de gimnazii, 350 de licee şi 13 instituții de învățământ special. Sectorul public este reprezentat de 1224 de instituţii, iar numărul instituţiilor private este de 22 unități.

Chiar şi datele prezentate de MECC arată că această evoluţie se datorează creşterii de la 17 la 22 a numărului instituţiilor private, în timp ce cel al instituţiilor publice s-a diminuat cu 2 unităţi, scrie mold-street.com.

Datele de la Ministerul Finanţelor: minus 46

În realitate, anul trecut s-a înregistrat o reducere semnificativă a numărului de şcoli şi, în fapt, la începutul anului 2019 în Republica Moldova sunt cu 46 de şcoli, gimnazii și licee mai puţine decât raportează MECC.

Datele provin de la Ministerul Finanţelor şi sunt prezentate în publicaţia ”Bugetul pentru cetăţeni pentru anul 2019”.

Astfel în document este indicat că în Republica Moldova sunt 1.206 de şcoli, gimnazii și licee. În acelaşi timp în bugetul pentru 2018 a fost indicată cifra de 1.252 de şcoli.

Statistica / Sursa:gov

Citește continuarea pe mold-street.com.


Pub