Presa ucraineană: Întrevederea toxică Zelensky-Dodon, fără rost

Întrevederea toxică a lui Vladimir Zelensky şi Igor Dodon (preşedinţii Ucrainei şi Moldovei) nu are niciun rost, consideră redactorul publicaţiei ucrainene "Adevărul european", Serghei Sidorenko.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit agenţiei Infotag, el a menţionat în articolul său că "butonul "Ignor" în adresa lui Dodon (din partea preşedintelui anterior al Ucrainei, Petro Poroşenko - "I.") nu este o greşeală, un moft şi nici o nebunie: acest politician moldovean este preşedintele cel mai loial lui Putin în spaţiul postsovietic".

"Cea mai cunoscută (dar nu şi unica!) pretenţie faţă de Igor Dodon este conţinutul declaraţiilor sale. În primul rând, referitor la Crimeea. În al doilea rând, este prietenia sa cu Putin şi dependenţa de şeful rus. Şi în al treilea rând este gradul de influenţă a lui Dodon asupra politicii reale în Moldova. Sau, mai exact, absenţa totală a acestei influenţe, înmulţită cu izolarea internaţională de facto a preşedintelui acestei ţări", a menţionat autorul.

Potrivit lui, "Dodon nu rezolvă nimic în Moldova".

"În Moldova, preşedintele are tot atâtea drepturi ca şi regele într-o monarhie constituţională. El nu are nici măcar dreptul de veto asupra legilor, nu poate dizolva Parlamentul, nu poate bloca numirea Guvernului etc. Igor Dodon nu este un jucător de sine stătător, iar acest lucru îl recunosc chiar şi colegii săi socialişti. Apropo, acesta este un fenomen despre care poţi scrie un articol aparte: politicienii moldoveni nu consideră că este straniu sau inacceptabil să recunoască faptul că soarta statului este decisă "undeva acolo, peste hotare". Acest lucru este caracteristic cel mai mult pentru politicienii din partidul lui Dodon. Ei nici nu îşi ascund centrul lor de greutate, Kremlinul", consideră observatorul.

El este convins că "la Ambasada Ucrainei în Moldova nu există niciun diplomat (adică printre cei care se confruntă zilnic cu realitatea de acolo), care i-ar recomanda lui Zelensky să se împace cu el".

"Dodon este un politician anti-ucrainean, pro-Putin, fără autoritate, izolat. Merită oare ca Zelensky să îndeplinească înţelegerea privind întrevederea cu Dodon, în ciuda toxicităţii acestui personaj? Sau poate ar trebui să cerem sfatul de la diplomaţii şi experţii ucraineni, care spun că Dodon ar trebui cel puţin să-şi ceară scuze pentru numeroasele sale declaraţii? Răspunsul pare să fie evident, dar este foarte important să-l auzim de la Zelensky", a concluzionat autorul.

După cum a informat anterior agenţia Infotag, Preşedintele Igor Dodon a avut o convorbire telefonică cu Vladimir Zelensky cu câteva zile înainte de inaugurarea sa. Preşedintele RM a anunţat că în viitorul apropiat se va întâlni cu preşedintele Ucrainei. Cu toate acestea, Dodon nu a fost invitat la ceremonia de inaugurare de la Kiev.

infotag.md


Pub