Trăim într-o lume mai bună. Vezi câteva infografice care-ți vor demonstra acest lucru

PE SCURT

Zilnic auzim știri despre accidente,  schimbări climatice și crize economice. Îți prezentăm un șir de infografice care-ți demonstrează că trăim într-o lume mai bună decât acum 10, 20 ori 50 de ani.

PE LUNG

Statisticile mondiale cu privire la indicatorii de bază a calității vieții, ne arată că trăim într-o lume mai bună decât acum cincizeci de ani. Astfel sărăcia extremă s-a redus la jumătate în comparație cu anul 1990 iar speranța de viață în țările defavorizate a crescut. Vă invităm să vedeți câteva infografice care ne demonstrează că  trăim mai bine.

Speranța de viață

În țările Europei de Vest se observă cea mai mare creștere dacă privim acest infografic. Descoperirile științifice în medicină, vaccinarea în masă și reducerea numărului de războaie au dus la o creștere esențială a speranței de viață. Țările din fosta Uniune Sovietică se plasează au o speranță de viață de aproximativ 70 de ani.

Enlarge

life
Speranța de viață a crescut la nivel mondial.

Sărăcia extremă

Țările de pe continentul african continuă să dețină întâietate la nivelul de sărăcie, care a scăzut în ultimii 30 de ani cu mai puțin de 20%. Celelalte regiuni ale planetei au demonstrat o scădere drastică a sărăciei extreme.

Enlarge

poverty-index
Unele țări din Africa continuă să lupte cu problema sărăciei extreme.

Indicele de subnutriție

Acest infografic arată zonele în care s-a modificat indicele de subnutriție. În zonele roșii acest indice a crescut, în zonele orange populația continuă să se confrunte cu foamea dar la un nivel mai jos, zonele verzi ne arată că indicele de subnutriție a scăzut cu 50% și mai mult.

Enlarge

hunger
Zonele verzi marchează zonele unde indicele de subnutriție a scăzut în jumătate.

Mortalitatea infantilă

Mortalitatea infantilă a scăzut cu mai mult de 50% din 1990. În regiunile în curs de dezvoltare aceste rezultate sunt impresionante, spre exemplu în India, mortalitatea infantilă a scăzut cu 69% iar în China cu 89%.

Enlarge

child-mortality
Indicii mortalității infantile a scăzut la jumătate din 1990.

Rata de homicid

Poate părea surprinzător dar trăim în cea mai pacifistă epocă din toată istoria cunoscută a omenirii. În acest infografic sunt arătate datele cuprinse între secolul XIV și anul 2016.

Enlarge

homicide-rate
Trăim în cel mai pacifist secol din istoria omenirii.

Timpul de muncă

Dacă în sec. XIX un muncitor obișnuit lucra în jurul a 70 ore pe săptămână, acum practic în toată lumea, timpul de lucru per săptămînă s-a redus la 40 ore.

Enlarge

working-hours
Timpul de muncă s-a redus considerabil.

Guvernarea și serviciile sociale

Culorile reprezintă următoarele regimuri: albastru – colonii, roșu – sisteme dictatoriale închise, galben – sisteme dictatoriale deschise, verde – democrație. Aici putem vedea că majoritatea țărilor din lume trăiesc sub un regim mai mult sau mai puțin democratic.

Enlarge

democracy
Majoritatea țărilor au guvernări democratice.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare