Votul din diaspora, un nou dezastru
Externe 27 mai 2019, 19:28 | 992

La alegerile europarlamentare și la referendumul pentru justiție au fost probleme mari privind organizarea votului. La mai multe secții s-au format cozi kilometrice, iar mii de români stabiliți în diferite orașe din Europa au așteptat și opt-nouă ore ca să voteze și tot nu au putut să-și exprime opțiunile politice. Opoziția de la Bucureşti a cerut prelungirea orelor de votare în diaspora, însă Biroul Electoral Central a respins cererea.

Cele mai mari cozi au fost la secţiile din Italia, Spania, Germania, Marea Britanie şi Belgia. La Londra, românii care au venit să voteze la primele ore ale dimineții, au primit cu furie vestea că timpul de votare nu va fi prelungit după ora 21.

Poliția a intervenit pentru a menține ordinea și pentru a păstra liberă intrarea în consulatul din Stuttgart, astfel încât oamenii care așteptau la rând să poată intra să voteze. Un român a povestit că la Munchen era o singură ușă, pe care se intră și se ieșea, și accesul este îngreunat. Probleme la vot şi în Spania. În Castellón, sute de oameni au scandat „Hoții!” şi „Rușine să vă fie!”, iritați de timpul lung de așteptare.

La Madrid, românii s-au plâns că erau doar 2 stampile de vot şi că din această cauză s-a îngreunat tot procesul. Primarul din Diemen, o localitate care face parte din aglomerația orașului olandez Amsterdam, a ieșit să stea de vorbă cu românii care stăteau la coadă pentru a vota și le-a spus acestora că votul nu a fost organizat într-un mod democratic. Demnitarul a mai spus că este „teribil” ce s-a întâmplat și că l-a anunțat pe ambasadorul României că nu va mai permite așa ceva niciodată în orașul său. Gest impresionant şi în Germania. Românii care așteptau la coadă să voteze, la ora 21:00, la închiderea consultatului din Munchen au mai putut să voteze circa o oră, datorită intervenţiei poliției. Oamenii au fost înconjurați cu un gard și s-a considerat că acesta este teritoriul consulatului și, prin urmare, au fost lăsaţi să voteze. Pe de altă parte, după închiderea oficială a votului, de la ora 21.00, la consulatul din Marsilia au intervenit mascații francezi ca să-i trimită acasă pe alegătorii români, după ce au stat 7-9 ore degeaba la coadă. Şi la Atena au fost incidente cu poliția greacă. Opoziţia de la Bucureşti a reacţionat vehement la organizarea defectuasă a scrutinelor în diaspora.

O petiţie online, prin care se cere demisia ministrului de Externe Teodor Meleşcanu, "pentru sabotarea românilor de peste hotare şi a dreptului acestora de a vota", a fost semnată de mii de cetăţeni români. De partea cealaltă, Teodor Meleșcanu susține că România și-a atins limitele în ceea ce privește capacitatea de organizare a votului din străinătate și a explicat că este nevoie de introducerea votului prin corespondență sau a votului electronic. 

Opinia ta contează. Comentează!