Întâlnire istorică la Tokyo
Externe 27 mai 2019, 20:12 | 1071

Întâlnire istorică la Tokyo. Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a avut o întrevedere cu împăratul Naruhito. Trump este primul şef de stat primit de noul suveran nipon, ce a preluat tronul la începutul acestei luni.

JAPONIA Donald Trump şi soţia sa, Melania, au fost primiţi de împăratul Naruhito şi împărăteasa Masako la Palatul imperial de la Tokyo. Ulterior, familia Trump şi cuplul imperial nipon au asistat la o ceremonie de trecere în revistă a trupelor japoneze. Potrivit presei locale, nu împăratul Naruhito a fost cel care l-a ales pe Trump să fie primul său oaspete străin, ci premierul Shinzo Abe. Asta în încercarea de a intra în graţiile președintelui american, în contextul în care liderul de la Casa Albă ameninţă cu impunerea de taxe suplimentare potenţial devastatoare asupra industriei auto nipone.

LITUANIA Economistul Gitanas Nauseda a câştigat alegerile prezidenţiale din Lituania, învingând-o detaşat pe contracandidata sa, Ingrida Simonyte. Nauseda, în vârstă de 55 de ani, a obținut 74 la sută dintre voturi, potrivit rezultatelor preliminare anunțate de Comisia Electorală din Lituania. Ingrida Simonyte, în vârstă de 44 de ani, fost ministru de finanțe într-un guvern de centru-dreapta, are 26 la sută. Președintele ales s-a angajat să urmeze poziția de forță, stabilită de actualul lider, Dalia Grybauskaite, "Doamna de Fier" a națiunii baltice și una dintre cele mai critice voci la adresa Kremlinul din Uniunea Europeană.

RUSIA Rusia a lansat un spărgător de gheaţă alimentat cu energie nucleară. Ar fi un prim pas dintr-un program de extindere a flotei sale navale, pentru a-şi îmbunătăţi capacitatea de a tatona potenţialul comercial al Arcticii. Nava, botezată ”Ural”, care a fost lansată la apă la şantierul naval din St. Petersburg, face parte dintr-un trio care, la finalizare, va fi format din cele mai mari şi mai puternice spărgătoare de gheaţă din lume. Astfel, Moscova încearcă să își consolideze poziţia în Nordul extrem, fiind în competiţia pentru dominaţie alături de rivalii săi tradiţionali - Canada, Statele şi Norvegia, precum şi nou-venita China. 

Opinia ta contează. Comentează!