01:12:54 29.03.2024
Stiri

VIDEO // Președintele Iohannis vrea o colaborare PNL și USR-PLUS ca alternativă la actuala „majoritate falimentară”

Știri 27.05.2019 12:30 Vizualizări966 Autor: Ziarul National
VIDEO // Președintele Iohannis vrea o colaborare PNL și USR-PLUS ca alternativă la actuala „majoritate falimentară”


Președintele României, Klaus Iohannis, a salutat victoria opoziției în alegerile europarlamentare și validarea referendumului pentru Justiție, în vreme ce a atacat PSD și a criticat felul în care a fost organizat votul în străinătate. Șeful statului se așteaptă acum la o colaborare a PNL și USR-PLUS pentru înlocuirea actualei „majorități falimentare”.

Președintele Klaus Iohannis a atacat dur PSD într-un scurt discurs ținut luni, după aflarea rezultatelor în alegerile europarlamentare. Șeful statului a îndemnat PNL și Alianța USR-PLUS să colaboreze pentru a oferi electoratului o alternativă la „actuala majoritate falimentară”.

Iohannis a criticat și situația haotică de la secțiile de vot din străinătate, unde mulți români nu au putut vota sau au stat la cozi uriașe pentru a o face.

Redăm declarația președintelui:

„Românii au dat o lecție dură populismului. O lecție dură dată populismului, demagogiei și dicursului antieuropean și anti-justiție promovat de PSD. Ieri a câștigat România Europeană și democratică, în care Justiția trebuie să rămână independentă. România în care hoții și infractorii stau la pușcărie, nu în fruntea statului. Mobilizarea a fost impresionantă. Votul de azi ne arată că democrația s-a maturizat, că cetățenii înțeleg ce armă puternică este votul.

Este inacceptabilă bătaia de joc a autorităților la adresa românilor din diasporă. Românii au fost supuși unor noi umilințe din cauza unor guvernanți incapabili să înțeleagă că rolul lor este să fie în slujba cetățeanului.

Cer să ia măsuri astfel încât românii din diaspora să poată vota în condiții normale. Votul covârșitor proeuropean exprimat de români face ca țara noastră să se detașeze clar în rândul statelor europene care susțin cu tărie proiectul european. Este de remarcat că PNL a obținut un scor istoric și îi felicit pentru acest lucru. Astfel, PNL este pe cale să devină cel mai important partid politic din România. Salut și votul pentru alte partide. Este remarcabil votul obținut de alianța USR-PLUS, care arată că în România se poate construi o alternativă serioasă la actuala majoritate falimentară.

Dacă adună voturile ne dăm seama că PNL cu USR-PLUS pot pune baza unei coalaborări care vine ca alternativă la actuala majoritate falimentară. PSD a primit cea mai aspră sancțiune. PSD a avut dreptate să se teamă de votul românilor, dar nu l-a putut împiedica din fericire, în ciuda tuturor eforturilor. M-a bucurat că și electoratul PSD a votat la referendum. Nimeni nu este și nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege. Acest lucru nu a fost doar acceptat, a fost înțeles de toată lumea. Nimeni nu poate folosi guvernarea în România în interes propriu. Și pentru asta, PSD a primit votul de blam. De azi începe schimbarea în bine în România. Avem multe de reparat după dezastrul produs de PSD în doi ani și jumătate”, a spus Klaus Iohannis.

Biroul Electoral Central a anunțat, luni, rezultatele oficiale ale referendumului convocat de președintele Klaus Iohannis în ziua de 26 mai, pe tema justiției.

Întrebarea 1

Rezultatele referendumului național privind interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție:

- numărul persoanelor înscrise în lista pentru referendum: 4.994.125
- numărul participanților: 2.004.902
- numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul ”DA”: 1.625.321
- numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul ”NU”: 277.976
- numărul voturilor nule: 101.605

Întrebarea 2

Rezultatele referendumului privind interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituționale cu privire la ordonanțe:

- numărul persoanelor înscrise în lista pentru referendum: 4.946.700
- numărul participanților: 1.992.857
- numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul ”DA”: 1.619.681
- numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul ”NU”: 271.104
- numărul voturilor nule: 102.272.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md