Referendumul pentru Justiție în România, după votul din 26 mai, este aprobat de peste 80% dintre cei care au votat

Anticoruptie.md
27/05/2019
Mediafax.ro

Peste 80 la sută dintre românii care au ieșit la vot, duminică, 26 mai, au răspuns cu DA, la întrebările puse la referendumul inițiat de președintele României Klaus Iohannis, ca urmare a numeroaselor modificări aduse legislației penale, arată  datele Biroului Electoral Central de la București, după numărarea a trei sferturi dintre buletine. 13,8% au răspuns NU, iar 5,3% au reprezentat voturi nevalide.  Referendumul pentru Justiție a avut loc concomitent cu  alegerea membrilor pentru viitorul Parlament European.

La prima întrebare de la referendum - „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”, 80,5% dintre cei care și-au exprimat votul au răspuns DA.

La cea de a doua  întrebare: „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracţiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituţională?” - 80,7% au răspuns DA.

Momodificările legislasției penale operate de legiuitorii din România au fost criticate, și nu o dată, dur de opoziție, președintele României și societatea civilă. Acestora li s-au alăturat voci puternice din cadrul UE.

Pentru ca referendumul să fie validat este necesară îndeplinirea a două condiţii: să voteze cel puţin 30% din românii cu drept de vot, iar opţiunile valabil exprimate să reprezinte cel puţin 25% din numărul celor înscrişi pe listele electorale permanente. Condiţia votului a 30% din alegători a fost îndeplinită duminică, la puţin timp după ora 17:00, scrie presa din România. 

 

 

Anticoruptie.md
27/05/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii