O lege care interzice avortul urma să intre în vigoare în Mississippi. Cum a fost suspendată, în ultimul moment

Judecătorul Carlton Reeves a suspendat vineri aplicarea legii care interzice avortul în cazul sarcinilor de peste șase săptămâni, în statul Mississippi, care ar fi urmat intre în vigoare pe 1 iulie, potrivit The Guardian.

Foto: Guliver/GettyImages

Astfel, judecătorul american a dat dreptate Centrului pentru Drepturi Reproductive, care a contestat în instanță această lege, potrivit Mediafax.

Actul normativ a fost promulgat de guvernatorul statului pe 21 martie.

Mississippi urma să interzică avortul de îndată ce sunt detectate bătăile inimii. Acest lucru înseamnă cel mai probabil şase săptămâni iar multe femei nu ştiu că sunt însărcinate atât de devreme.

Activiştii care susţin dreptul la avort spun că aceste legi stricte reprezintă un atac la „Roe v. Wade”, decizia Curţii Supreme din 1973 care a legalizat avortul în SUA.

Un alt stat cu o lege similară, care va intra în vigoare în 10 iulie, este Ohio, scrie CNN.

Statele americane care au promulgat legea împotriva avortului

Guvernatoarea statului Alabama, un stat conservator în sudul Statelor Unite, a promulgat, luna aceasta, legea împotriva avortului cea mai strictă din ţară, un text care provoacă proteste din partea opoziţiei democrate şi a multor americani.

Întreruperea voluntară de sarcină este interzisă inclusiv în caz de viol şi incest.

Nu e singurul stat care a promulgat o astfel de lege. Cu două săptămâni înaintea promulgării legii antiavort din Alabama, guvernatorul din Georgiaa semnat o lege care le interzice femeilor din acest stat să avorteze din momentul în care se aud bătăile inimii fetusului.

Textul reprezintă, în opinia criticilor lui, interzicerea de facto a avorturilor, odată ce inima poate fi auzită din a şasea săptămână de sarcină, când numeroase femei nu sunt conştiente de faptul că sunt însărcinate, potrivit News.ro.


Pub