(video) Igor Dodon explică de ce s-au scumpit cartofii: Comercianții s-au înțeles între ei și au ridicat prețurile

Președintele Igor Dodon a explicat care e cauza majorării prețurilor la cartofi. Acesta spune că vinovat s-ar face comercianții, care au ridicat prețurile între ei.

„A fost o problemă pentru că producerea acoperă necesitatea de consum în proporție de 70-80 la sută, iar 20% din import. În perioada când a fost această crește a prețurilor o partidă mare de cartofi din import din Belarus, a venit de calitate proastă și a fost întoarsă la frontieră. Și s-a creat un deficit”.

Dodon spune că pe fonul acestui deficit, comercianții s-au înțeles între ei și au ridicat prețurile. „Se coboară deja. Cei de la Guvern trebuia să acționeze mai repede”.

Igor Dodon s-a referit și la majorarea prețurilor la petrol. Acesta spune că „în plină desfășurare a lucrărilor de primăvară, când oamenii seamănă, cresc prețurile la benzină și motorină. Nu poate în fiecare an să influențeze aceste măriri de prețuri”.

Igor Dodon le-a sugerat importatorilor să-și facă ceva rezerve, ca primăvara prețurile să nu crească, dar să vină cu un suport pentru agricultori.

UNIMEDIA amintește că în ultimele săptămâni prețurile la cartofi au trecut de 20 de lei pentru 1kg.

Principalii petroliști din Republica Moldova (Petrom Moldova, Lukoil-Moldova, Bemol Retail, Datario, Tirex Petrol și Uniunea importatorilor de produse petroliere „Importcompetrol”) și-au justificat majorarea prețurilor la carburanți. Aceștia susțin că la baza acestei situații au stat doi factori - creșterea prețurilor la benzină și motorină pe piețile externe și deprecierea leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA.


Pub