Alexandru Slusari, despre creșterea prețurilor la cartofi și combustibil: „Un element al modelului economic mafiot, care mulți ani se implementează de actuală guvernarea”

„Creșterea bruscă și nejustificată a prețurilor la cartofi și la combustibil este un element al modelului economic mafiot, care mulți ani se implementează de actuală guvernarea”. Cel puțin asta a declarat vicepreședintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari.

Foto: UNIMEDIA

Slusari mai spune că Plahotniuc are un vis - să transforme țara într-un off-shor, într-o zona gri a Europei, într-o cloaca regională, în care să fie atrase cu magnetul banii murdari. „O asemenea paradigma economică se bazează pe un paradis fiscal pentru mișcări de capital, infrastructură pentru divertisment – cazinouri, hoteluri/bordeluri, cluburi de noapte etc. și are nevoie de un numărul foarte mic de oameni, care locuiesc în permanența în țara. Practic, în toate zonele de off-shor populația nu depășește 500 de mii. Pentru realizarea acestei scheme mafiotului îi încurcă poporul, care a mai rămas în țara.

Adică dezvoltarea producerii, crearea clasei mijlocii și milioane de consumători nu întră în planurile regimului. E nevoie de o țară, extrem de dependentă de import și cu câteva zeci de companii mari, care pot fi ușor controlate de puterea”.

Vice-președintele Partidului DA a mai adăugat că anume sub aceasta prisma trebuie de examinat totul ce s-a întâmplat cu cartofi. „Sunt ferm convins că ultimele scumpiri uriașe cu 120-130 % la produsul de primă necesitatea este rezultatul politicii premeditate de nimicire a producătorului autohton de cartofi. Trei ani a avut loc importul crescând al cartofului. În acea perioada așa și nu a fost rezolvată la nivelul suficient problema accesului fermierilor la apă pentru irigare. În secolul 21 creșterea legumelor fără irigare este imposibilă. Drept rezultat, mulți agricultori au renunțat la cultivarea cartofului. Suprafețele acestei culturi s-au redus cu peste 2 mii de hectare. A apărut un deficit enorm pentru consumători, la care câteva companii-importatori într-o dimineață au stabilit din pod prețuri, care au fost mai mari cu circa 70 % față de Ucraina. În sistemul clientelar aceste firme au protecția de stat, care încă și câștigă în urma acestei majorări drastice la încasarea TVA la import, ceea ce cumva îi permite guvernării să acopere găurile bugetare, care apar tot mai multe după planificarea bugetară nechibzuită în ajunul alegerilor și mahmureală financiară postelectorală. Că au fost afectate grav veniturile păturilor socialmente vulnerabile, în primul rând a pensionarilor, este un fleac pentru gruparea mafiotă, care o conduce țara”.

Cam același „bespredel” (tr. Haos) demult se întâmplă și în domeniul produselor petroliere. Prețul mediu al barilului în aprilie a fost de 72 dolari. În luna mai, perioada până la scumpiri, 71 dolari. Dolarul în ultima luna s-a apreciat față de leu doar cu 1 %, iar prețurile au crescut aproape cu 6 % sau cu un leu. De ce au fost majorate prețurile ? Așa au decis ei . Oare șoferii noștri sau agricultorii au de ales, în condițiile când Consiliul Concurenței nu funcționează și mai mulți ani degeaba cheltuie sute de milioane lei, achitate tot din buzunarele noastre. Prețurile au fost majorate sincron și diferența de preț dintre operatorii este de 3 bani, pe când, de exemplu la Ucraina aceasta diferența ajunge la 3 hrivne.

Oameni buni, cu părerea de rău, atâta timp cât la guvernare va rămâne aceasta gruparea cleptocrată, prețurile pot crește fără nici o logică, valabilă pentru economia de piață și concurența sănătoasă. Un stat capturat este capturat și sub aspectul economic.

Inclusiv și din acest motiv noi avem azi Parlamentul blocat. Dezoligarhizarea țării va aduce inclusiv și demonopolizarea economiei, stimularea investițională, acordarea sprijinului posibil producătorilor autohtoni, dezvoltarea agriculturii, apariția clasei medie, creșterea veniturilor tuturor cetățenilor. Asta vor oameni și mai puțin pe ei interesează dacă eliberarea țării noastre se va porni cu hârtie de coaliție pe 4 ani, care poate fi ruptă peste 3 zile sub presiunea lui Plahotniuc asupra socialiștilor sau în baza exprimării zilnice a voinței politice prin votarea mai multor legi importante pentru cetățeni.

Dacă noi mergem pe drum și vedem că calea mai departe nu este posibilă din cauza unui copac căzut, noi trebuie să ne suflecăm mânicile și să-l înlăturăm obstacol, dar să nu începem a scrie acordul cu angajamentele cine apuce copacul de crengi și cine de trunchi . În situația actuală e nevoie ca cetățenii noștri să conștientizeze pe deplin cine frânează procesul legislativ și să întreprindă măsuri de presiune asupra celor, care au promis că vor zbura surcelele de la oligarhi. Inclusiv să facă acest lucru prin protestele masive”, a conchis acesta într-o postare pe pagina sa de Facebook.

UNIMEDIA amintește că, ieri, în cadrul unei emisiuni, Igor Dodon a explicat care este motivul scumpirii cartofilor.


Pub