ZdG: Droguri vândute pe Telegram, Facebook și Odnoklassniki: Cum se fac tranzacțiile în Moldova

Odată cu evoluția tehnologiilor informaționale, apariția rețelelor de socializare și a aplicațiilor de mesagerie, procesul de comunicare între oameni și schimbul de informații a devenit mai facil. Totodată, activitățile ilegale în spațiul online, unul mai puțin controlabil, s-au dezvoltat extrem de rapid. Astfel, dezvoltarea tehnologiilor moderne a devenit un instrument util și pentru cei care practică domenii ilegale, în special, afaceri cu droguri. În prezent, aplicațiile online le asigură proprietarilor de magazine virtuale de droguri conspirarea activităților criminale, iar consumatorilor de droguri le oferă fără dificultăți accesul în astfel de magazine, scrie Ziarul de Gardă.

Foto: INI

Accesul la droguri și consecințele consumului

În 2016-2018, în R. Moldova, numărul infracțiunilor cu droguri a fost în creștere, fiind înregistrate peste 3500 de asemenea cazuri. În consecință, circa 1200 de persoane au fost trase la răspundere penală.

Istoria lui Eugen

Eugen (pseudonim) este un tânăr din Bălți care recent a urmat un curs de reabilitare din cauza dependenței de droguri. Tânărul avea 11 ani când a consumat pentru prima dată droguri ușoare. El spune că, de mai mult timp, era tentat să încerce gustul și efectele drogurilor. „Deseori vedeam online poze cu cânepă (canabis), poze cu cei care fumează cânepă. Vroiam să încerc și eu, să simt efectele. Când am încercat prima dată, nu am simțit nimic. După a doua încercare, am simțit puțină euforie, la al treilea consum, am râs vreo oră”, spune Eugen, precizând că, în cazurile care au urmat, nu mai simțea vreun efect.

La vârsta de 12 ani, Eugen a consumat pentru prima dată un drog nou, unul sintetic, psihoactiv, similar canabisului. „Senszațiile erau stranii, era mai dur decât cânepa. Nu m-am simțit rău. După ce consumasem, am mers la magazin să cumpăr ceva. Acolo nu m-am simțit bine. În grabă, după ce am cumpărat niște pesmeți, am ieșit afară, unde am căzut. Țin minte că mă rugam la Dumnezeu să mă lase, să-mi treacă acel efect. Și mi-a trecut… Am putut să mă ridic și să merg”, povestește Eugen.

Acum doi ani, Eugen a aflat despre aplicația de mesagerie Telegram, care oferea posibilitatea de a lua legătura cu administratorii magazinelor online de vânzare a drogurilor. Astfel, pentru el, procesul de cumpărare a drogurilor a devenit rapid, comod, fiind evitate discuțiile telefonice sau întâlnirile cu vânzătorii de droguri.

Pe parcurul anilor, serviciul de mesagerie Telegram s-a confruntat cu cenzură sau interdicții în unele țări, în legătură cu acuzațiile potrivit cărora aplicațiile erau utilizate pentru facilitarea unor activități ilegale. În prezent, Telegram este blocat sau parțial blocat în Rusia, China, Iran și Afganistan.

În cadrul aplicației Telegram, sunt chat-uri sau grupuri cu acces limitat din care fac parte vânzătorii și consumatorii de droguri. În cadrul acestor rețele sunt afișate prețurile și tipurile de droguri comercializate. Persoana indică localitatea sa, drogul și cantitatea solicitată, după care transferă o sumă de bani pe contul administratorului, pe un cont bancar sau pe contul unui portofel electronic.

Transferurile de bani au loc prin intermediul terminalelor de plată sau a bancomatelor. În calitate de confirmare a plății servește poza de pe ecranul terminalului sau a bonului de plată. După transfer, persoana recepționează o adresă juridică, cu o fotografie anexată – locul numit „ascunziș”, de unde va ridica drogul solicitat. Unii administratori de magazine online trimit coordonatele cu o geolocație exactă, cu o imagine atașată, pentru a preciza adresa amplasării drogului.

„Când voiam să cumpăr droguri, dar nu aveam bani, întrebam administratorii dacă nu au nevoie de publicitate. Publicitatea însemna plasarea în spațiul public a unor mesaje sau stickere specifice, pe care era indicată adresa online sau un nume de utilizator din aplicația Telegram prin care puteai lua legătura cu un magazin online. Pentru 20 de mesaje plasate, eram remunerat cu un plic cu drog, în alte cazuri, pentru 10 mesaje primeam două plicuri”, povestește tânărul.

Citește continuarea pe Ziarul de Gardă.


Pub