(video) Când ar putea fi organizate alegeri anticipate: Prognoza lui Igor Dodon

În caz dacă alegerile parlamentare anticipate vor avea loc, ele vor fi organizate în luna noiembrie. Cel puțin asta spune președintele RM, Igor Dodon.

„Dacă până pe data de 9 iunie nu are loc ședința Parlamentului și nu se alege președintele Parlamentului, pe 10 iunie eu mă adresez la Curtea Constituțională, cu întrebarea de a explica dacă sunt circumstanțe de a dizolva Parlamentul. După care, voi invita fracțiunile, președintele după consultarea fracțiunilor pentru dizolva Parlamentul.

Dodon spune că în cadrul acestei consultări se va stabili data alegerilor anticipate. „Eu pot să o numesc fără ei. Ar fi corect din partea președintelui să invite fracțiunile și să discute cu ei. [...] Și în același decrat unde se dizolvă Parlamentul, se numește data alegerilor parlamentare anticipate pe data cutare”.

„Eu cred că ideal ar fi la începutul lui octombrie, sfârșitul lui noiembrie, pentru ca campania electorală să se înceapă în septembrie. În luna august nu e bine să faci campanie electorală”.

Dodon spune că ar fi bine de evitat alegerile parlamentare anticipate, pentru că din bugetul de stat se va cheltui aproximativ 100 de mln. De lei. „Să plătim pur și simplu așa 100 de milioane de lei nu este bine. Eu cred că alegerile anticipate au doar un plus. Minusurile sunt foarte multe. Plusul este că partidele vor fi mai deschise pentru a crea o majoritate parlamentară. Societatea va tolera orice Guvern”, a conchis acesta.


Pub