Jurist PAS: IGP ar fi obligat să se autosesizeze în cazul lui Dan Perciun

IGP ar fi obligat să se autosesizeze în cazul furtului de telefon a deputatului Dan Perciu. Cel puțin asta firmă juristul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco.

Foto: UNIMEDIA

„Ia vedeți aici ce monstruozitate (una nouă) de la poliție. Cică nu există plângere din partea lui Dan Perciun”.

„Și asta chiar dacă, în acest caz, este vorba fie de infracțiunea de jaf (art.187 din Codul penal), fie de infracțiunea de tâlhărie (art.188 din Codul penal); totul depinde de gradul de violență aplicată pe care poliția o poate stabili (dacă vrea) foarte ușor din înregistrările video de la Casa Guvernului (ele 100% există). Dar indiferent dacă e jaf sau tâlhărie, Poliția ESTE OBLIGATĂ SĂ SE AUTOSESIZEZE, aceasta fiind o faptă gravă. Și chiar dacă telefonul a fost restituit (după ce, probabil, infractorul a fost apostrofat serios la sediul PD că nu i-a oprit geolocația), infracțiunea de jaf sau tâlhărie este din punct de vedere juridic consumată din momentul intenției infractorului (adică, de vreme ce infractorului i-a trecut prin minte că vrea să-i ia telefonul lui Dan și chiar i l-a luat, din acel moment infracțiunea se consideră consumată, iar făptașul, pe cale de consecință, este pasibil de răspundere penală).

Hârtia care polițiștii i-au băgat-o lui Dan s-o semneze nu valorează absolut nimic, or ea nu vorbește despre altceva decât despre reaua intenție a poliției.

Întrucât poliția nu aplică legea și ne spune povești cu zâne, voi discuta cu Dan Perciun pentru a depune plângere penală împotriva infractorului/infractorilor”, a precizat acesta într-o postare pe pagina sa de Facebook.

UNIMEDIA amintește că Poliția Capitalei a venit cu o reacție în cazul furtului de telefon a deputatului Dan Perciun. În reacția oferită reporterului UNIMEDIA, poliția spune că Perciun nu a scris plângere, ci a semnat că nu are nicio pretenție.

UNIMEDIA precizează că telefonul unui deputat din partea Blocului ACUM ar fi fost furat și dus la sediul PD. Cel puțin asta se arată într-un comunicat al Partidului Acțiune și Solidaritate.

Deputatul Blocului ACUM, Dan Perciun spune că și-a găsit telefonul la Direcția de Poliție, asta după ce Google maps i-a arătat locația exactă a dispozitivului.

UNIMEDIA amintește că ieri, 23 mai, reprezentanții Blocului ACUM au organizat un flashmob, fiind nemulțumiți de scumpirile la carburanți. Asta după ce, mai multe benzinării din țară au afișat, la data de 16 mai, prețuri mai mari pentru carburanți, unii petroliști majorând prețul vechi cu 5 la sută.

Tot ieri, zeci de tineri dubioși și cu fețele acoperite au apărut în fața Guvernului și strigau în gura mare cuvinte necenzurate. Ulterior, printre ei au fost zăriți fostul deputat democrat, Contantin Țuțu, de asemenea, un apropiat de-al liderului PD, Vlad Plahotniuc, anume acesta dădea indicații să fie bruiat flashmobul Blocului ACUM.

Imediat după protest, reprezentanții Blocului ACUM au sesizat despre faptul că telefonul deputatului Dan Perciun ar fi fost furat și dus la sediul PD.

Ulterior, solicitat de jurnaliști, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, a comentat privind contramanifestația față de flashmobul organizat de blocul ACUM, unde mai mulți tineri, majoritatea fiind copii, scandau cuvinte obscene.

„Este o deduciție a dvs, sunt presupuneri ale dvs. Acest lucru trebuie verificat, poliția documentează”, a spus Cavcaliuc.

Astăzi, la data de 24 mai, la solicitarea UNIMEDIEI, purtătorul de cuvânt a Partidului Democrat, Vitalie Gămurari a comentat acuzațiile: „La contraprotestul de ieri au participat membri ai Partidului Democrat, dar asta nu înseamnă că manifestarea a fost organizat de PD”.


Pub