12:12:58 28.03.2024
Stiri

Raport FINAL al OSCE: Alegerile parlamentare din R. Moldova au fost „libere și competitive, administrate transparent și profesionist”. Recomandări pentru autoritățile de la Chișinău

Politică 24.05.2019 15:50 Vizualizări1584 Autor: Ziarul National
Raport FINAL al OSCE: Alegerile parlamentare din R. Moldova au fost „libere și competitive, administrate transparent și profesionist”. Recomandări pentru autoritățile de la Chișinău


Misiunea OSCE de observare a scrutinului parlamentar din 24 februarie curent și-a menținut, în raportul final, concluzia formulată după alegerile din 24 februarie curent - „alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 au fost competitive și drepturile fundamentale au fost, în general respectate”.

„Majoritatea aspectelor ce țin de alegeri au fost administrate într-un mod transparent și profesionist. Votarea a fost evaluată pozitiv, dar funcționarii electorali s-au confruntat cu dificultăți în elaborarea proceselor-verbale ca urmare a introducerii noului sistem electoral și organizarea simultană a referendumului”, cităm din raport.

Documentul detaliază unele aspecte legate de procesul electoral, colectarea semnăturilor și înregistrarea candidatților, campania electorală, ziua votării etc.

Cadrul legal asigură, în general, baza adecvată pentru desfășurarea alegerilor democratice, iar majoritatea aspectelor tehnice ale alegerilor au fost gestionate profesionist și transparent la toate nivelele, notează observatorii.

Totodată, este remarcat faptul că, pentru prima dată, au fost deschise secții de votare speciale pentru alegătorii din stânga Nistrului și că autoritățile au deschis 123 de secții de votare în 37 de țări, numărul fiind mai mare față de precedentele alegeri.

Experții OSCE au apreciat și calitatea listelor electorale, evidențiind faptul că CEC a înregistrat în cursa electorală toate cele 14 partide și un bloc electoral care au depus actele. La fel, în general, a fost respectată recomandarea ca 40 la sută din candidații de pe liste să fie femei. Astfel, dintre cei 632 de candidați pe circumscripția națională (liste de partid), 264 au fost femei. Cu toate acestea, observatorii internaționali atrag atenția că numai 49 de doamne s-au regăsit pe primele 10 poziții de pe liste. Dintre cei 320 de candidați înregistrați pe circumscripții electorale, 67 au fost femei.

În context, în raport se menționează și faptul că cerințele față de candidații femei din circumscripții uninominale urmau să prezinte de două ori mai puține semnături pentru a fi înregistrate în cursă. Totuși, experții OSCE au semnalat o deficiență în procesul de colectare a semnăturilor și anume că un cetățean are dreptul să semneze pentru un singur candidat, recomandând anularea acestei prevederi.

În același raport, experții mai constată că, deși au existat câteva incidente violente, campania a decurs pașnic.

Printre neregulilie de campanie au fost constatate plasarea ilegală a posterelor electorale, vandalizarea materialelor electorale, acces inegal la spații publice și limbaj ofensator. Poliția a inițiat 82 de proceduri administrative pentru plasare ilegală de materiale de campanie și alte șapte - pentru vandalizarea posterelor ș bannerelor.

Printre recomandările făcute autorităților de la Chișinăi în raportul final de monitorizare a alegerilor se numără extinderea zonei de interdicție pentru propagandă electorală nu doar în interiorul secțiilor de votare, dar și în apropierea lor, pe durata orelor de votare, pentru ca alegătorii să-și poată exercita liber dreptul de vot, fără influență și presiuni.

Totodată, autoritățile trebuie să continue eforturile de îmbunătățire a calității listelor electorale pentru a exclude din ele persoanele stabilite sau care au murit peste hotare.

La fel, după consultări cu minoritățile naționale, autoritățile trebuie să introducă mecanisme speciale pentru a încuraja o participare mai mare la alegeri și la viața publică a grupurilor etnice. În aceeași ordine de idei, toate secțiile de votare trebuie să fie accesibile pentru alegătorii cu dizabilități.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md