Barometrul de opinie // Două treimi dintre români susțin unirea cu Republica Moldova, motivul principal fiind că astfel România ar deveni mai puternică

Anticoruptie.md
24/05/2019
Cotidianul.ro

Aproape două treimi dintre români susțin unirea cu Republica Moldova, motivul principal în cazul  unui asemenea eveniment find că România ar deveni mai puternică, după cum consideră puțin peste jumătate dintre respondenții Barometrului Opiniei Publice, realizat de Academia Română.

Republica Moldova este considerată țară prietenă de 78,5% dintre români, alături de Bulgaria (59%) și de Serbia (40%). De cote mai mici de încredere se bucură Ucraina, pe care 36,8% dintre respondenți nu o consideră țară prietenă, și Ungaria cu un procent de 61,7%. Rusia  rămâne principala amenințare la adresa securității României, consideră  64,4% dintre români. 

Fiecarea al doilea român afirmă că cea mai mare amenințare pentru România, în viitorul apropiat, este corupția (47,3%), urmată de riscul declanșării unei noi crize economice (18,5%) și de un eventual război (15,4%),  În același timp, românii consideră în proporţie de 76,4% că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită în ţară, 18,5% spun că România merge într-o direcţie bună, procentul fiind asemănător cu cel din ultimii doi ani.

Legat de Europa, barometrul sugerează că 54,7% dintre respondenți sunt de părere că direcţia este bună şi 30,6% cred că este una greşită.

Barometrul de Opinie Publică al Academiei Române mai arată că încrederea în UE și NATO rămâne astfel la cote ridicate, peste 50% pentru fiecare. Autorii barometrului spun că publicul din România rămâne pro-european, în ciuda euroscepticismului în creștere în Europa.

Președintele României, Klaus Iohannis, se află pe primul loc în topul personalităţilor în care românii au cea mai mare încredere, urmat, la mare distanță, de primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea, și de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Peste 39% dintre români s-ar prezenta „sigur” la vot la alegerile europarlamentare, PNL şi PSD situându-se la egalitate în ce priveşte intenţiile de vot.

Barometrul a fost realizat de Academia Română, LARICS – Laborator pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică şi Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu”.
 

Anticoruptie.md
24/05/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii