„Pentru a nu provoca o eventuală criză a combustibilului”. Petroliștii fac apel să se renunțe la presiuni

PE SCURT

Petroliștii din Republica Moldova fac apel să se renunțe la presiuni asupra agenților economici, care importă și comercializează produse petroliere. Totodată, aceștia solicită să să înceteze „politizarea și răspândirea minciunilor”, pentru a nu provoca o eventuală criză a combustibilului în țară.

„Obligarea stațiilor PECO să vândă benzină și motorină în pierdere va duce, inevitabil, la blocarea importurilor de produse petroliere în țară, respectiv la o criză în lanț ce poate afecta toți cetățenii țării, care nu vor mai găsi combustibil la stațiile de alimentare”, se arată într-un comunicat de presă al importatorilor de combustibil.

PE LUNG

Astfel, agenții economici din domeniu au declarat că nu pot să mai accepte să lucreze în pierdere, iar în cazul în care instituțiile statului vor încerca să-i oblige să facă asta, atunci vor declanșa acțiuni legale prin care să-și apărăm drepturile.

În acest context, petroliștii au declarat că noile scumpiri ale carburanților au fost dictate de cel puțin doi factori obiectivi. În primul rând, de majorările prețurilor la benzină și motorină de pe piețele externe.

Astfel, dacă în luna martie o tonă de benzină la modificarea anterioara a prețului costa 608 USD/t, la mijlocul lunii mai pentru o tonă de benzină se plătește deja 682 USD/t (creștere de 12,2%).

La fel e și în cazul motorinei, prețul căreia a crescut de la 605 USD/t în luna martie la 659 USD/t în luna mai (creștere de 8,9%).

Și în al doilea rând, potrivit importatorilor, este vorba despre cotațiile valutei naționale care au influențat prețul la pompă. Leul moldovenesc în raport cu dolarul SUA în perioada dată s-a depreciat de la 17,0929 lei/dol. la 17,9392 lei/dol. (depreciere de 4,95%).

„Aceste modificări de preț la pompă au avut loc nu numai în Moldova, dar și în țările vecine (România, Ucraina) pe baza modificărilor cotațiilor internaționale la produsele petroliere”, se arată în sursa citată.

Importatorii au atras atenția și la faptul că, aproape timp de un an, instituțiile statului, prin intermediul instanțelor de judecată, au cerut înghețarea prețurilor la benzină și motorină, iar agenții economici au înregistrat pierderi serioase în această perioadă.

De notat că printre semnatarii comunicatului de presă figurează Petrom Moldova, Lukoil-Moldova, Bemol Retail, Datario, Tirex Petrol și Uniunea importatorilor de produse petroliere „Importcompetrol”.

Acum o săptămână stațiile PECO din Republica Moldova au scumpit carburanții. Astfel, prețul unui litru de benzină cu cifra octanică 95 s-a majorat în medie cu un leu, iar al motorinei – cu 85 de bani.

Ulterior, Consiliul Concurenței a anunțat că a declanșat o investigație pentru a stabili dacă a existat o înțelegere de cartel în cazul majorării prețurilor la carburanți.

Astăzi, Blocul ACUM organizează un flashmob în fața Guvernului împotriva creșterii substanțiale a prețurilor la benzină, motorină și produse agricole.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.