19:05:20 24.04.2024
Stiri

VIDEO // Un COŞMAR pentru omenire ar putea începe oricând pe această insulă din mijlocul oceanului, de care oamenii nici nu ştiu. Ceasul ticăie şi nimeni nu are vreun plan de evitare a DEZASTRULUI

Știri 23.05.2019 08:00 Vizualizări1898 Autor: Ziarul National
VIDEO // Un COŞMAR pentru omenire ar putea începe oricând pe această insulă din mijlocul oceanului, de care oamenii nici nu ştiu. Ceasul ticăie şi nimeni nu are vreun plan de evitare a DEZASTRULUI


Pe insula Runit din Pacific este un uriaş „cavou” de beton în care sunt depozitate materiale şi obiecte contaminate în urma testelor nucleare efectuate de SUA în regiune, în timpul Războiului Rece. Organizaţiile care militează pentru protecţia mediului sunt îngrijorate de faptul că un dezastru ecologic se va întâmpla, după ce s-au descoperit fisuri în construcţie, transmite gandul.info.

Dacă materialele radioactive ajung în mare sau aer, pot afecta populaţia din zonă şi ajunge ulterior, purtate de furtuni, curenţi şi vânturi, către alte regiuni locuite.

Statele Unite au efectuat 67 de teste nucleare în Insulele Marshall, inclusiv cunoscutul test „Castle Bravo”, în care a fost detonată o bombă cu hidrogen, transmite Popular Mechanics.

Testele nucleare au contaminat nisipul, pământul şi obiectele din zonă. Ulterior, mare parte din aceste materiale au fost strânse şi îngropate în craterul format după explozia unei bombe. Apoi, peste crater a fost construit un dom din beton, numit Cactus Dome.

Nu se ştie cum această mare problemă, a „cavoului” care se deteriorează, va fi rezolvată. Cactus Dome se află acum în jurisdicţia guvernului din Insulele Marshall.

Un acord din 1979 stipulează că guvernul SUA nu este responsabil de problemele care ar putea apărea din cauza exprimentelor nucleare din trecut. De cealaltă parte, executivul din statul sărac nu are bani pentru a recondiţiona domul sau pentru a muta conţinutul acestuia în altă parte.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md