03:13:12 20.04.2024
Stiri

AVERTISMENTUL unui congresman american: „Blocajul politic din R. Moldova ajută Rusia și pe Vladimir Putin”

Politică 23.05.2019 11:38 Vizualizări1480 Autor: Ziarul National
AVERTISMENTUL unui congresman american: „Blocajul politic din R. Moldova ajută Rusia și pe Vladimir Putin” Captură


Congresmanul american Markwayne Mullin îi avertizează pe politicienii de la Chișinău, într-un editorial publicat pe portalul american The Hill, despre pericolul pe care îl întreține blocajul de la Chișinău privind formarea Guvernului.

Markwayne Mullin, care analizează evenimentele din republica noastră din postura de membru al Grupului de Prietenie SUA - Moldova, notează că R. Moldova este încă departe de formarea unui nou guvern, la mai bine de două luni de la alegerile parlamentare.

Potrivit congresmanului, eșecul negocierilor dintre partide vulnerabilizează țara în fața influenței Rusiei.

Autorul trecere în revistă situația postelectorală din R. Moldova, precum și principalele rezultate ale politicii pe care a dus-o Partidul Democrat din Moldova până în prezent: creșterea economică, diversificarea surselor de energie pentru a reduce dependența față de Rusia, eforturile de combatere a corupției și reformele implementate.

Mullin afirmă că evoluția R. Moldova este „remarcabilă”, iar PD a arătat că vrea să continue să îmbunătățească relațiile cu Europa și Statele Unite, pentru a rectifica problemele care au persistat cât timp republica noastră a funcționat ca satelit al Rusiei.

Congresmanul remarcă faptul că eșecul negocierilor pentru o nouă coaliție între PD și „ACUM” va duce în final la instalarea unei administrații proruse în R. Moldova, ceea ce ar trebui să „îngrijoreze profund” Europa și Statele Unite.

În plus, așteptările socialiștilor privind asumarea pozițiilor de președinte al Parlamentului, miniștri ai Afacerilor Externe, Apărării și Internelor, precum și controlul asupra SIS reprezintă o perspectivă sumbră pentru democrația din republica noastră și pentru situația din regiune.

Pentru a sprijini cele spuse, Mullin invocă exemple ale eforturilor Rusiei de a submina democrații vestice, precum Statele Unite, Germania, Franța, Țările Baltice sau Grecia, subliniind că sabotarea acestor state este ultimul as din mânca Rusiei. De aceea, scrie Mullin, „eșecul formării unei coaliții pro-Vest va da putere socialiștilor și îl va încuraja pe Putin, împingând regiunea înapoi în brațele unui regim autocrat și corupt”.

Congresmanul american dă și un semnal de alarmă: „Timpul trece pentru R. Moldova, iar un nou guvern trebuie să se formeze. În caz contrar, scenariul alegerilor anticipate ar fi un dezastru pentru R. Moldova și un real succes pentru Rusia, căci șansele ca partidele provestice și democrația din R. Moldova să iasă mai puternice din acest proces sunt minimale”.

De asemenea, congresmanul american afirmă că instabilitatea produsă de eventuale alegeri anticipate ne-ar afecta categoric economia și securitatea națională, ar suspenda reformele și ar bloca următoarea tranșă de bani de la FMI.

În final, Mullin lansează un apel către PD și „ACUM”: „Să-și unească forțele pentru binele R. Moldova și pentru a nu lăsa țara să cadă în mâinile Kremlinului, odată cu destinul cetățenilor”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md