/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Scrisoarea Petroliștilor. Cinci importatori de petrol amenință cu o criză a combustibilului, dacă presiunile asupra lor nu vor înceta

missing
23 mai 2019, ora 19:18

Cinci companii petroliere amenință cu o criză a carburanților, în cazul în care presiunile publice nu vor scădea. Într-un comunicat de presă, petroliștii spun că majorarea prețurilor la combustibil a fost politizat, iar în aceste condiții șoferii moldoveni ar putea sa nu mai gasească benzină și motorină în stațiile peco. Tot astăzi, o altă companie petrolieră, cu capital autohton, a explicat, într-o analiză despre majorarea prețurilor, că scumpirea se datorează mai multor factori. Însă analiștii internaționali vin cu vești bune: din iunie prețurile ar putea da înapoi, datorită acțiunilor întreprinse de Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol.

În scrisoarea semnată de cinci importatori de petrol, se spune că majorarea prețurilor la carburanți s-a produs din cauza scumpirii pe piața internațională a benzinei și a motorinei cu 12 și, respectiv, 9 la sută.

„În context, facem apel să se renunțe la presiuni asupra agenților economici, care importă și comercializează produse petroliere, să înceteze politizarea și răspândirea minciunilor, pentru a nu provoca o eventuală criză a combustibilului în țară. Obligarea stațiilor PECO să vândă benzină și motorină în pierdere va duce, inevitabil, la blocarea importurilor de produse petroliere în țară, respectiv la o criză în lanț ce poate afecta toți cetățenii țării, care nu vor mai găsi combustibil la stațiile de alimentare”, se arată în scrisoarea importatorilor de petrol.

Importatorii se mai plâng că timp de un an, instituțiile statului, prin intermediul instanțelor de judecată, au cerut înghețarea prețurilor, atunci când plafonul era stabilit de ANRE. Din această cauză au înregistrat pierderi mari. Totuși, aceștia însă nu oferă cifre despre pagubele suportate. Reacția petroliștilor vine după ce acum câteva zile un grup de activiști a înaintat o petiție către Guvern, ANRE și Consiliul Concurenței pentru a verifica legalitatea majorării prețurilor la petrol. Ieri, și blocul ACUM anunțase că va protesta față de scumpirea produselor petroliere. După ce benzina s-a scumpit cu un leu litrul, iar motorina cu circa 75 de bani, Consiliul Concurenței a pornit o investigație pentru a stabili dacă a existat o înțelegere de cartel între importatori. Deocamdată, însă, ancheta încă nu a fost finalizată.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram