image
Sursa foto: tass.ru

Petro Poroșenko este cercetat penal pentru trădare de patrie în legătură cu incidentul din strâmtoarea Kerci

Fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, este cercetat penal în legătură cu incidentul din strâmtoarea Kerci. Biroul de Stat pentru Investigații al Ucrainei a deschis un dosar penal și a lansat o investigație pe numele ex-președintelui ucrainean, acesta fiind suspectat de trădare de patrie.

Despre aceasta a anunțat serviciul de presă al Biroului de Stat al Ucrainei, care anchetează crimele înalților funcționari, scrie TASS.

„La 21 mai, anchetatorii biroului central al Biroului de Investigații de Stat au introdus în Registrul unificat al investigațiilor pre-procesuale informații privind posibilele crime comise de funcționari într-o poziție deosebit de responsabilă din autoritățile statului Ucrainei, în temeiul articolului 109 ( „Acțiuni care vizează violența sau răsturnarea ordinii constituționale sau a confiscării puterii de stat”), articolul 111 ( „Înaltă trădare" ) și articolul 426-1 („Depășirea de către un ofițer militar de putere sau autoritate competențe deja autorizate") din Codul penal al Ucrainei. În acest sens a fost pornită o investigație preliminară", se arată în declarație.

Cazul este deschis la cererea depusă pe 20 mai de juristul Andrei Portnov, fost adjunct al șefului administrației prezidențiale în perioada președinției lui Viktor Ianukovici.

Avocatul a cerut să fie inițiată o investigație în baza acțiunilor criminale ale lui Poroșenko în calitate de comandant suprem în legătură cu incidentul care a avut loc în timpul trecerii grupului de nave ucrainene prin strâmtoarea Kerci, pe 25 noiembrie 2018.

„Acțiunile lui Poroșenko au avut ca scop provocarea deliberată a Federației Ruse pentru acțiuni agresive de represalii și previzibile într-o situație tensionată, care a dus la pierderi în Marina Națională a Ucrainei", a precizat avocatul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: