image
Sursa foto: Jurnal.md

Scrisoare deschisă către șeful Agenției Servicii Publice din partea unui tânăr care a picat examenul de șoferie

Un tânăr de 20 de ani, care a picat examenul auto, i-a adresat o scrisoare deschisă directorul general al Agenții Servicii Publice, Sergiu Răilean. Băiatul i-a dat și un sfat lui Răileanu - să-și dea demisia și să-și cumpere un abonament la troleibuz.

„Domnule director, este pentru prima dată când vă adresez o scrisoare deschisă. Sper că veți fi receptiv, fapt de care mă îndoiesc. Sunt un tânăr de 20 ani, plin de speranțe, energie și nevoi. Ca majoritatea studenților de vârsta mea, am nevoie și eu de permis de conducere. M-am înscris la o școală auto, am frecventat cu regularitate toate lecțiile practice și teoretice, am susținut cu brio examenele interne și… hop! am ajuns la examenele externe de la Agenția Servicii Publice, secția “descalificării” conducătorilor de vehicule. L-aș numi momentul cel mai crâncen și decisiv din viața fiecărui șofer din prezent. De ce din prezent? Căci anume oamenii precum voi, în anii ’90, cumpărau permisele de conducere cu prețuri mai ieftine ca tarifele la serviciile comunale de astăzi. Cu 100 de dolari erai șofer cât ai zice pește. Mă doare faptul că bădăranii cu permise cumpărate cândva, ajung să devină directori, care stabilesc reguli și parametri de evaluare a capacităților persoanelor de a conduce, ba chiar și să-i pice la examen, pentru a obține cât mai mulți bani.
Pe 5 martie, am fost pentru prima dată la examenele externe. Pot spune ferm că proba teoretică a fost una corectă, în care examinatul este evaluat după cunoștințele sale. Motivul acestor nemulțumiri, pe care le aduc acum în fața Dumnevoastră, este proba practică. Doresc să încep cu simplul fapt că examinatorii nu vin la timp la serviciu. Fiind prezent de dis-de-dimineață, am văzut că aceștia veneau (apropo cu mașinile pentru examen) pe la ora 10 dimineața, chiar dacă majoritatea elevilor erau programați de la ora 8 dimineața. Oamenii erau nevoiți să aștepte afară ore în șir, deși proba lor de examinare era programată cu mult mai înainte. Acum vreau să vorbesc despre oamenii pe care îi angajați. Aroganța și atitudinea lor pur și simplu întrece toate limitele. Ei bagă frică și stres în fiecare examinat, mai ales în domnișoare. După părerea mea, acești oameni nu doresc să muncească. În timp ce toți elevii dornici de permis stăteau cu zecile lângă automobil, pentru a efectua proba, acești domni examinatori stăteau cu un dublu Americano într-o mână și cu o țigară în alta. Când am urcat la volan, am fost atacat de un val mare de brutalitate și umor de prost gust din partea domnilor în cauză. Văzând ruta pe care urmează să o trecem, examinatorul a surâs fals și a spus că pur și simplu traseul este unul lung și obositor pentru el. Culmea pentru mine a fost atunci când acesta a început să mă penalizeze la stânga și la dreapta pentru orice respirație. Am ajuns pe str. Lunca Bîcului, unde era puțin trafic. Fiind convins că uite aici chiar nu are pentru ce să mă penalizeze, domnul, fiind cu experiență de ,,penalizator”, mi-a aruncat 9 puncte pentru întrecerea limitelor de viteză. Există doar o problemă minoră. Aveam vreo 30 km/h, în viteza a 3-a. După ce acesta mi-a spus că i ,, s-a părut” că aveam mai mult de 60 km/h, am părăsit nedumerit automobilul.
Ideea este că în tot acest sistem există o anumită ierarhizare profesională. Fiecare primește anumite ordini și trebuie să exercite anumite acțiuni. În fruntea acestei piramide a imoralității și a bădărănismului stați d-voastră, domnule Răilean. Voi suntenți ,,păpușarul’’ acestor pioni fără bun simț, pe care îi numiți ,,examinatori”. Voi sunteți vârful acestei organizații corupte, cunoscută și sub numele de Î. S. Registru. Voi generați și permiteți astfel de nereguli. Domnule Răilean, d-voastră ați menționat anul trecut într-un inteviu pentru Curentul.md că în curând toate serviciile publice vor fi digitalizate la maxim. A trecut un an, iar eu nu mă pot înscrie elementar pentru următoarea probă, site-ul instituției fiind plin de erori și buguri. Tot d-voastră ați spus că luptați activ împotriva cumpărării permiselor, iar eu tot mai frecvent aud de la unele persoane că aceștia dau câte 500 de euro și mai mult, și vin cu permisul în mână acasă.
De ce unii oameni, care sunt competenți și au abilități bune de a conduce, sunt picați la examene? De ce niște derbedei ca voi cumpără permisul, iar la primul gard rămân fără mașină? De ce trebuie să merg cu frică pe stradă, atât la volan, cât și în calitate de pieton? De ce promovați un mârlanism total în cadrul unor instituții publice, domnule Răilean? De ce nu alegeți cu prudență angajații voștri? De ce corupția devine ceva esențial și normal pentru voi?
Eu cred că șirul de întrebări poate continua mult, iar sfatul meu pentru d-voastră este ca să renunțați la postul pe care îl dețineți și să vă luați abonament la troleibuz”, se arată în scrisoarea publicată pe moldova9.com.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: