image
Sursa foto: unian.info

Ucraina ar putea organiza un referendum pe tema unei eventuale înțelegeri cu Rusia

Ucraina ia în considerare supunerea la referendum a oricăror acorduri sau înţelegeri de compromis cu Rusia privind rezolvarea conflictului armat din Donbas, în estul ţării, unde trupele guvernamentale luptă împotriva rebelilor separatişti proruşi.

Andrii Bohdan, numit marţi de către noul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski în calitate de şef al administraţiei sale prezidenţiale, a declarat la postul de televiziune local '112' că şeful statului a spus în mai multe rânduri că în cazul încheierii cu Rusia a unui acord de pace pentru estul ţării, acesta trebuie supus unui referendum.

„Pentru ca nu doar politicienii, ci şi oamenii să-şi spună cuvântul. Luăm în considerare supunerea la un referendum naţional a problemei încheierii unui acord de pace cu Rusia pentru ca nu doar parlamentarii să voteze, nu doar preşedintele să decidă, ci şi ucrainenii să o poată face”, a declarat Bohdan.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că Ucraina nu este în război cu Rusia, scrie Agerpres.

„Ce înseamnă negocieri de pace? (...) Nu există conflicte armate între Rusia şi Ucraina; Ucraina are un război civil, aşa că sperăm într-o clarificare pentru a înţelege despre ce este vorba”, a spus Peskov.

Rusia nu încetează să susţină că Ucraina trebuie să respecte Acordurile de la Minsk din 2014 şi 2015, destinate să pună capăt conflictului din regiunile Doneţk şi Lugansk.

Peskov a insistat că Kremlinul aşteaptă măsuri concrete din partea Kievului privind punerea în aplicare a acestor acorduri şi pentru îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale, dar că, deocamdată, nu a văzut niciun fel de măsuri.

Kievul nici nu a avut timp pentru aceasta, căci Volodimir Zelenski a fost învestit în funcţia de preşedinte al Ucrainei abia cu două zile în urmă.

În cadrul discursului rostit la învestirea sa luni, Zelenski a declarat că „prima sarcină” a preşedinţiei sale este de a se ajunge la o încetare a focului în Donbas, un conflict soldat cu peste 10.000 de morţi din 2014 şi până în prezent, potrivit ONU.

El a spus că este pregătit să adopte 'decizii complexe' pentru a atinge acest obiectiv, chiar cu preţul pierderii funcţiei, dacă ar fi să se întâmple, doar ca Ucraina să nu mai piardă teritorii, aşa cum s-a întâmplat în 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea.

Zelenski a mai spus că doreşte să recupereze Crimeea şi să-i elibereze pe toţi „prizonierii ucraineni” aflaţi în Rusia şi în mâinile rebelilor proruşi în Donbas. În privinţa Crimeii, Moscova i-a replicat că problema peninsulei este închisă: Crimeea este astăzi regiune a Federaţiei Ruse, a declarat Peskov.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: