image
Sursa foto: jurnal.md

Avertismentul meteorologilor: Risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei în râul Nistru

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis avertizare cod galben de ieșire a apei în lunca râului Nistru. Atenționarea a intrat în vigoare astăzi și rămâne valabilă până pe 29 mai inclusiv.

Potrivit meteorologilor, avertizarea prevede „risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, care nu conduc la pagube semnificative, dar necesită o vigilenţă sporită în cazurile de activităţi sezoniere şi/sau expuse la inundaţii”.

Fenomenul este înregistrat în urma unei decizii luate de responsabilii de la Agenția Resurselor de Apă din Ucraina, care au hotărât să mărească volumul deversării apei din lacul de acumulare Dnestrovsk până la 1.100 de metri cubi pe secundă, spun specialiștii de la Chișinău.

Astfel, Centrul Hidrologic al Republicii Moldova estimează o creștere a nivelului apei cu 1,2 - 1,8 metri pe sectorul cuprins între satul Naslavcea și orașul Dubăsari. Izolat, în locurile joase, apa va ieși în luncă.

Tot din cauza creșterii nivelului apei în Nistru, două posturi vamale de tip debarcader și-au întrerupt temporar activitatea. Este vorba despre Cosăuți și Soroca. În aceste condiții, călătorii pot traversa frontiera prin postul rutier Otaci.

avertizare Nistruavertizare Nistru

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: