Ex-președintele Ucrainei, Petro Poroșenco, cercetat pentru trădare de patrie în legătură cu incidentul din strâmtoarea Kerci

Biroul de Stat pentru Investigații din Ucraina a deschis o cauză penală și a inițiat o investigație în acest sens pe numele ex-președintelui din Ucraina, Petro Poroșenko, fiind suspectat de trădare de patrie în legătură cu incidentul din strâmtoarea Kerci, informează TASS.

Foto: Pagina de Rusia

Cazul a fost deschis la cererea avocatului Andrei Portnov, fostul adjunct al șefului administrației prezidențiale, Viktor Ianukovici, depusă la data de 20 mai.

Avocatul a cerut să se inițieze un caz penal în baza încălcărilor lui Poroșenco ca comandant suprem în legătură cu incidentul care a avut loc în timpul trecerii grupului de nave ucrainene prin strâmtoarea Kerci, pe 25 noiembrie 2018.

„Acțiunile lui Poroșenko au avut drept scop provocarea deliberată a Federației Ruse pentru acțiuni agresive de represalii și previzibile într-o situație tensionată, care a dus la pierderi în Marina Națională a Ucrainei”, a declarat avocatul într-o postare pe facebook.

Biroul de Stat al Ucrainei a confirmat marți, 21 mai, că cazul a fost inițiat în legătură cu evenimentele din 25 noiembrie 2018.

UNIMEDIA menționează că Ucraina acuză Rusia că a deschis focul şi a confiscat trei nave militare care îi aparţin, șase dintre oamenii de la bord fiind răniţi. Incidentul a avut loc în dimineața zilei de duminică, 25 noiembrie.

Reprezentanţii FSB au declarat că au demarat această acţiune deoarece navele ucrainene au intrat ilegal în apele sale teritoriale, ignorând avertismentele.

Conform Convenției de la Geneva din 1949, marinarii ucraineni care au fost capturați pe 25 noiembrie de către Federația Rusă sunt considerați prizonieri de război. Potrivit Forțelor Armate ucrainene, în total 23 de persoane au fost capturate. Majoritatea prizonierilor au vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani.


Pub