Igor Dodon a sesizat Curtea Constituțională și s-a adresat deputaților: Oamenii așteaptă o claritate! Ajunge!

PE SCURT

Președintele Igor Dodon a anunțat astăzi în cadrul unui briefing că a sesizat Curtea Constituțională pentru a clarifica data exactă când expiră cele trei luni când poate fi semnat decretul de dizolvare a Parlamentului.

Totodată, președintele Dodon s-a adresat cu un mesaj către deputații din noul Parlament în care i-a îndemnat fie să formeze o majoritate parlamentară, fie să recunoască că nu au ajuns la un consens și să meargă la alegeri parlamentare anticipate. „Oamenii așteaptă o claritate! Ajunge!”, a declarat Igor Dodon.

PE LUNG

Constituția spune că Parlamentul poate fi dizolvat dacă nu poate forma Guvernul sau nu adoptă legi în termen de trei luni. Astfel, șeful statului a precizat că vrea să știe dacă trei luni se calculează din momentul validării mandatelor  deputaților (aceasta va fi pe 9 iunie) sau de la începutul primei ședințe a Parlamentului – 21 iunie.

Potrivit lui, cel mai probabil, deputații mai au la dispoziție două săptămâni pentru a forma majoritatea parlamentară și a învesti noul Guvern.

Totodată, șeful statului a condamnat „egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați și grupuri parlamentare”.

„Vreau să mă adresez deputaților: fie vă apucați de lucru, alegeți conducerea Parlamentului, mergem împreună cu alegerea Guvernului, fie recunoașteți că ambițiile vă împiedică să faceți majoritate parlamentară și mergeți la anticipate”, a menționat Igor Dodon.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.