Un Grand Gold, 26 medalii de aur, 7 de argint. Vinul Moldovei a câștigat noi distincții la concursul „Galicja Vitis” din Polonia

PE SCURT

Vinul Moldovei continuă să fie o prezență remarcabilă și să înregistreze noi succese la competițiile internaționale de profil. Vinificatoriir moldoveni reuniți sub brandul vinicol de țară „Wine of Moldova”, au fost apreciați cu alte 34 de medalii – un Grand Gold, 26 aur, 7 argint, la Concursul Internațional „Galicja Vitis”, care s-a desfășurat între 15 și 16 mai, în Polonia.

La concurs, Republica Moldova a fost reprezentată de 29 de vinificatori care au participat cu 103 probe de vinuri.

PE LUNG

Cele peste 100 de probe participante la concurs au fost analizate de un juriu alcătuit din oenologi și somelieri cu experiență, punctajul maxim fiind de 100 de puncte, după scara acceptată de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV).

Astfel, vinurile moldovenești au concurat la 8 categorii de bază (vinuri albe, roz, roșii, spumante și semi-spumante, vinuri albe din struguri roșii, vinuri albe realizate după tehnologii speciale, vinuri natural dulci și vinuri licoroase), acumulând câte 92 de puncte pentru medalia Grand Gold, 86 de puncte pentru medalia de Aur și 82 de puncte pentru medalia de Argint.

Negru de Purcari a câștigat distincția Grand Gold (93,67 puncte), fiind declarat și marele învingător al concursului.

Gheorghe Arpentin, director al Oficiului Național al Viei și Vinului a menționat că щrice distincție câștigată de Vinul Moldovei este o reconfirmare a faptului că eforturile depuse de vinficatorii moldoveni nu au fost în zadar.

„Ne bucurăm și mai mult că pentru al treilea an consecutiv, produsul mândriei noastre naționale a câștigat medalii la cel mai reprezentantativ concurs de la piața Poloniei – unul dintre cei mai mari importatori de vinuri moldovenești îmbuteliate. Aceste succese ne oferă siguranța că vom putea convinge și mai ușor consumatorii polonezi că Vinul Moldovei merită să stea pe același raft cu vinurile provenite din diferite regiuni vitivinicole consacrate”.

La începutul lunii mai, Vinul Moldovei s-a remarcat și la Concours Mondial de Bruxelles – un eveniment cheie pentru lumea vinului. Țara noastră a câștigat 36 de medalii, dintre care 1 Grand Gold, 10 de Aur și 25 de Argint, după ce în concurs au fost înscrise 143 de mostre de vinuri provenite de la 30 de vinificatori.

Astfel, vinul „Taraboste Roșu” de la Chateau Vartely a câștigat medalia Grand Gold. La cea de-a 26-a ediție a Concours Mondial de Bruxelles au fost înscrise peste 9000 de vinuri provenite din 46 de țări din întreaga lume, care au fost apreciate de 350 de jurați proveniți din 50 de state. Iar somerlierul Mihai Druță, reprezentant al Moldovei a fost desemnat printre primii cei mai buni cinci jurați ai concursului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.