De la Plahotniuc la Moldasig, via Gibraltar. Noi detalii despre o afacere de peste jumătate de miliard de lei// RISE

PE SCURT

RISE Moldova a oferit noi detalii despre afacerea de peste jumătate de miliard de lei prin care trei imobile deţinute de Finpar Invest SRL – cea mai veche companie a familiei oligarhului Vladimir Plahotniuc, au fost vândute anul trecut unui off-shore din Gibraltar.

La scurt timp de la acea tranzacție, unul dintre imobile – o vilă urbană cu statut de monument istoric din imediata apropiere a Parlamentului, a fost preluată de Real Grup Imobil, o societate pe acțiuni din Republica Moldova, proprietarul căreia era necunoscut la acel moment.

PE LUNG

Săptămâna trecută, Real Grup Imobil a făcut public primul său raport de activitate. Documentul arată că firma are un capital social de aproape 55 de milioane lei și este deținută în totalitate de compania de asigurări Moldasig.

Moldasig a făcut parte dintr-un șir de companii controlate de controversatul bancher Veaceslav Platon. Imperiul de afaceri din Republica Moldova al lui Platon a început să se zdruncine, mai cu seamă, în 2016, atunci când a fost arestat. Ulterior, în 2018, acesta a fost condamnat definitiv la 18 ani de pușcărie pentru escrocherie și spălare de bani.

În prezent, circa 80% din acțiunile companiei de asigurări sunt scoase la vânzare cu doar 15 milioane de lei. RISE precizează că potențialul cumpărător al pachetului majoritar de 65% – licitat cu aproape 12 milioane de lei, va controla Moldasig și proprietățile acesteia, inclusiv vila de lângă Parlament, evaluată, cu tot cu terenul aferent, la circa 59 de milioane de lei.

În tranzacţia de anul trecut cu imobilele Finpar Invest a fost implicat și un teren de 10 hectare din preajma Autogării Nord din Chișinău.

Acum 15 ani, guvernarea comunistă decidea să ridice pe acel teren un complex agricol numit „Grădina Moldovei”. După ce a ajuns pe mâna Finpar Invest, care l-a vândut unui off-shore din Gibraltar, prin capitalul social al firmei Real Concept Imobil din Republica Moldova, terenul a fost divizat în două loturi egale și ipotecat unor companii de asigurări cu trecut afiliat aceluiași Veaceslav Platon.

E vorba de același Moldasig, care a preluat între timp vila de lângă Parlament, și de Asito. La ultima Platon a controlat 83% din acțiuni, pachet despre care susținea că l-a cumpărat în 2011 de la Plahotniuc.

În cele din urmă, ambele loturi au ajuns în proprietatea Exfactor Grup, companie care a ridicat anterior un bloc locativ pentru angajații Judecătoriei sect. Râșcani. Exfactor Grup deja a demarat acolo lucrări de construcţie. Pe o porțiune de teren este montat scheletul metalic al unei viitoare construcţii, în timp ce altă porțiune este curățată de vegetație.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.