Proiectul Moldova.org „Fețele Toleranței” – offline / Ce s-a discutat la Chișinău, Bălți și Cahul

PE SCURT

Proiectul Moldova.org „Fețele Toleranței”, în cadrul căruia am spus istoriile a 24 de oameni discriminați pe diferite criterii, se apropie de final. Pentru a discuta și dezbate problemele cu care se confruntă protagoniștii reportajelor Moldova.org, au fost organizate câteva întâlniri informale cu tineri din trei orașe: Chișinău, Cahul și Bălți.

„Proiectul încurajează diversitatea, condamnă discriminarea și promovează toleranța”, menționează Ana Gherciu, coordonatoarea proiectului și redactora-șefă Moldova.org.

PE LUNG

Primul dintre evenimente a fost la Cahul. La întâlnire au fost prezenți Tudor Morari, din s. Vatici, protagonistul reportajului „Business – asta nu ți-i foaie verde!”, un tânăr om de afaceri și Doina Dragomir, una dintre personajele reportajului „Ateismul i-a unit. Doina și Cristian”, fostă creștină.

Enlarge

60393152_1129351527253684_1609241700834738176_n
Centrul pentru Tineri a fost gazda evenimentului de la Cahul.

Al doilea eveniment a avut loc în Chișinău, acasă la redacția Moldova.Org. Protagoniștii reportajului „Transnistria văzută prin ochii tinerilor săi”, Anya Galatonova și Ilya Bugaev, au prezentat o colecție de fotografii despre unele aspecte ale vieții din Transnistria, prezentând viața celor nouă locuitori au satului Novaya Jizni și istoria Transnistriei prin imagini din troleibuzul 19 care circulă între Bender și Tiraspol.

Enlarge

60705377_682151695565633_1819522243084943360_n
Anya și Ilya, pe lângă impresiile despre reportaj, au vorbit despre expoziția de fotografie.

Ultimul eveniment a avut loc la Bălți în cadrul unei anticafenele. Prezente au fost protagonista reportajului „Din creștinism în bahaism. Experiența religioasă a unei tinere din Chișinău”, Marina Blaja și Gabriela Mironaș, fosta rezidentă a Internatului Psihoneurologic din Bălți, una dintre victimele fostului medic Florea și protagonista reportajului „Gabi, dincolo de porțile Internatului de la Bălți”.

Enlarge

20190520_172249
Anticafeneaua din Bălți este un loc dedicat evenimentelor pentru tineri.

În cadrul acestor întâlniri, reportera Moldova.org și autoarea acestor materiale, Diana Mihuță, împreună cu eroii reportajelor, au discutat cu tinerii despre toleranța ca parte componentă a relațiilor interumane, au vizionat mai multe reportaje unde au fost vizibile diferite laturi ale personalității personajelor. Tinerii prezenți au întrebat reportera despre motivația de a realiza aceste reportaje, despre impactul pe care-l pot avea reportajele asupra oamenilor.

La Cahul, câțiva dintre tinerii cu dizabilități au vorbit despre afacerile sociale pe care le-au lansat, despre succesele și atitudinea oamenilor din jurul lor. Unul dintre tineri oferă servicii de copiere a documentelor în satul său. Vecinii și cunoscuții săi îl mai iau uneori peste picior, dar tânărul declară că aceste vorbe nu-l împiedică să continue mica sa afacere. Un alt tânăr, de confesiune baptistă, a întrebat-o pe Doina despre motivele care au determinat-o să abandoneze credința să se declare ateistă.

„Care este impactul acestor reportaje asupra oamenilor? Cei care au o atitudine discriminatorie nu-și vor schimba părerea după vizionarea reportajului sau mai mult nici nu vor dori să privească aceste reportaje!”

Această întrebare a fost pusă de mai mulți tineri  în cadrul întâlnirii de la Bălți. Plus la asta, i-a interesat mult să afle care a fost motivația reporterilor de a lucra și a personajelor de a participa la reportaje. Inga, o tânără colaboratoare a anticafenelei, a fost curioasă să afle cum reportera a găsit toți oamenii care au devenit personajele reportajelor, pentru că ei sunt foarte diferiți.

În Chișinău s-a discutat mult despre realitățile satelor puțin populate de pe ambele maluri ale Nistrului. Anya și Ilya au fost întrebați de cei prezenți despre cum i-au primit locuitorii satului Novaya Jizni și cu ce se ocupă aceștia pentru a-și asigura traiul. Deasemenea, au fost curioși să afle cine sunt cei care au rămas în sat. Aceste întrebări au generat o discuție în care au fost comparate realitățile de la sat, vicii și necesitatea de a vorbi despre aceste realități unui public mai larg.

Amintim că, printre eroi proiectului „Fețele toleranței” s-au regăsit persoane cu dizabilități, fără domiciliu permanent, LGBT, tineri cu afaceri, persoane de altă religie decât majoritara ortodoxă, femei cu job-uri considerate în Moldova „bărbătești”, etnici minoritari, persoane care au aspecte fizice care ies în evidență, etc. Scopul acestor reportaje e să demonstrăm că, deși suntem diferiți în aparențe, avem aceleași obiceiuri zilnice și în esență suntem la fel, membri ai aceeași societăți care trebuie să fie mai deschisă și mai tolerantă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.