Image-Description
Serbia a introdus pedeapsa cu închisoare pe viață, după ce o adolescentă a fost ucisă
Externe 22 mai 2019, 16:00 | 1279

Serbia a introdus un amendament în Codul Penal care prevede pedeapsa cu închisoarea pe viaţă fără posibilitatea eliberării condiţionate, pentru infracţiuni deosebit de grave, precum violul sau crima, atunci când victimele sunt copii sau femei însărcinate.

Legea extrem de dură a fost adoptată după ce Igor Juric, tatăl Taijanei, o adolescentă de 14 ani care a fost ucisă în mod tragic în 2014, a depus toate eforturile posibile pentru a se asigura că legea care poartă numele fetei sale va fi adoptată.

Igor a depus eforturi uriașe pentru a adopta „legea Tijana”, iar fundația care poartă numele fiicei se ocupă de educarea populației astfel ca nici un alt copil să nu ajungă în situația fiicei sale.

Tijana a fost răpită și ucisă cu brutalitate în noaptea dintre 25 și 26 iulie 2014, în apropierea satului Bajmok. Dragan Djuric (34) de la Surcin a fost arestat după 13 zile de căutări. Djuric și-a recunoscut crima și le-a arătat polițiștilor locul în care a îngropat cadavrul adolescentei.

El a fost condamnat la 40 de ani de închisoare, dar potrivit fostei legislații din Serbia el poate să ceară eliberarea condiționată. Actul legislativ este extrem de controversat organizațiile pentru drepturile omului catalogând-o drept inumană.

Dunja Mijatovic, Comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, a cerut la începutul acestei luni Belgradului să nu voteze amendamentul lui Igor Juric, deoarece regulile europene în domeniu cer ca o condamnare pe viaţă să includă şi posibilitatea eliberării condiţionate.

„A lăsa pe cineva fără speranţă este considerat un tratament inuman”, a declarat un judecător sârb, Miodrag Majic, pentru televiziune N1, scrie Mediafax. În prezent, ucigaşul Tijanei execută o pedeapsă de 40 de ani de închisoare.

Opinia ta contează. Comentează!