Dodon, cu o nouă sesizare la CC
Politic 22 mai 2019, 21:30 | 2890

Președintele Igor Dodon a anunțat ca a depus o nouă sesizare la Curtea Constitutională.

De aceasta data, el vrea sa afle care este termenul-limita pentru dizolvarea Parlamentului. Totusi, desi nu a primit inca raspunsul Curtii Constitutionale, seful statului spune ca, cel mai probabil, deputatii mai au la dispozitie doua saptamani pentru deblocarea activitatii legislativului.

Igor Dodon a constatat că, după trei luni de la alegerile parlamentare şi după două luni de la şedinţa de constituire a noului legislativ, nu a fost ales președintele forului, nu există o majoritate parlamentară şi nu a fost votat un alt guvern. Dodon s-a arătat indignat şi a condamnat - cităm - "egoismul politic şi ambiţiile exagerate ale unor deputaţi şi grupuri parlamentare".

Igor Dodon - ”Sau vă apucaţi de lucru şi creaţi o majoritate parlamentară, alegeţi conducerea Parlamentului, mergem împreună cu alegerea Guvernului... sau recunoaşteţi că ambiţiile nu vă permit, rânza moldovenească (la unii o numesc românească, dar tot moldovenească a ajuns) nu vă permite să găsiţi limbă comună şi atunci duceţi-vă la anticipate. Ajunge jocurile acestea încolo-încoace. Unii umblă prin Parlamentul gol şi fac show-uri acolo.”

În aceste condiţii, Igor Dodon spune că s-a adresat la Curtea Constituţională pentru a afla care este termenul-limită pentru dizolvarea Parlamentului.

Igor Dodon - ”Eu astăzi m-am adresat la Curtea Constituţională pentru a avea claritate - care e termenul-limită? De când se încep acele trei luni? De pe data de 9 aprilie, când au fost aprobate rezultatele de către Curtea Constituţională, sau de pe data de 21 martie, când a fost prima şedinţă de constituire? ”

Preşedintele Dodon s-a referit probabil la data de 9 martie, pentru că anume atunci au fost validate alegerile de Curtea Constituţională, nu pe 9 aprilie, aşa cum a spus.

Igor Dodon - ”Adresarea la Curtea Constituţională astăzi a fost depusă. Dar cel mai probabil mai sunt două săptămâni, doar două! Două săptămâni sunt. Aveţi săptămâna viitoare şi aveţi săptămâna de pe data de 3 până pe data de 7 martie. Şi gata! Dacă în aceste două săptămâni nu găsiţi limbă comună, nu creaţi majoritate parlamentară, atunci eu voi fi nevoit să dizolv Parlamentul. Şi consecinţele să vi le asumaţi. Aşa că "vremea paşlo"! Succes!”

Și în acest caz Igor Dodon a încurcat lunile. În loc de "iunie", el a spus "martie". Analistul politic Alexei Tulbure este de părere că demersurile lui Dodon la Curtea Constituţională sunt parte a unui scenariu de subminare a creării unei coaliţii antioligarhice în Parlamentul Republicii Moldova

Alexei Tulbure- ”Domnul Dodon se erijează ba în hainele liderului socialiştilor, ba apare în ipostaza unui arbitru independent şi este puţină logică în ceea ce face dumnealui. Şi este puţină logică şi în această sesizare, a treia deja la Curtea Constituţională pentru că mie îmi pare că aici nu există o problemă la ce dată se calculează aceste trei luni. Eu văd un joc aici şi un joc care în opinia mea are scopul subminarea creării unei coaliţii antioligarhice situative... ...şi provocarea alegerilor anticipate care, în condiţiile vechi sau în condiţiile existente, sunt absolut în defavoarea opoziţiei.”

Amintim că Blocul ACUM Platforma DA și PAS a cerut convocarea, pe 21 și 22 mai, a sesiunii speciale a Parlamentului, în cadrul căreia să fie aleasă conducerea legislativului și să fie votat pachetul de legi antioligarhice. Socialiștii au respins însă această propunere, calificându-o drept „nefondată și care nu merită să fie luată în considerare”. 

Opinia ta contează. Comentează!