00:35:20 29.03.2024
Stiri

Berea fără alcool: bună sau rea?

Știri 22.05.2019 08:30 Vizualizări13279 Autor: Ziarul National


Berea fără alcool: bună sau rea?

Berea fără alcool este prima opţiune a persoanelor care vor să renunţe la alcool din cauza unei afecţiuni a ficatului sau a celor care pur şi simplu nu tolerează alcoolul şi vor să se răcorească într-o zi de vară.

Însă această băutură prezintă atât avantaje, cât şi dezavantaje, mai ales dacă vorbim despre berile fără alcool cu adaosuri, aşa cum sunt berile cu arome.

Să vedem care sunt beneficiile, dar şi posibilele efecte negative ale consumului de bere fără alcool!

Berea fără alcool: beneficii pentru sănătate

Berea fără alcool are numeroase beneficii în comparaţie cu berea care conţine alcool: ajută la refacerea musculară, contribuie la sănătatea oaselor, reduce nivelul de colesterol „rău” din sânge, care favorizează apariţia bolilor de inimă, dar protejează în acelaşi timp şi ficatul. De asemenea, berea fără alcool creşte pofta de mâncare, un aspect important dacă eşti subponderal.

Iată care sunt beneficiile consumului de bere fără alcool pentru corp şi minte.

Reduce riscul de boli de inimă

Mai multe studii au arătat că berea fără alcool, consumată cu moderaţie, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi previne astfel hipertensiunea arterială, principala cauză a bolilor cardiovasculare, precum infarctul, accidentul vascular cerebral sau boala arterială coronariană. Acest studiu, de exemplu, a relevat că riscul de tromboză, adică cel de formare a cheagurilor de sânge în artere, este mai redus în rândul consumatorilor de bere fără alcool.

De asemenea, o altă cercetare, realizată pe subiecţi umani cu vârste cuprinse între 58 şi 79 de ani, indică faptul că fenolii din berea fără alcool pot reduce riscul de ateroscleroză, o afecţiune care constă în îngustarea arterelor ca urmare a depunerilor de grăsime.

Te binedispune

Ştim că băuturile alcoolice pot stimula producţia de dopamină la nivelul creierului, dar puţini ştiu că acelaşi efect îl are şi berea fără alcool, arată un studiu publicat în revista Nature în 2013. Dopamina este unul dintre principalii neurotransmiţători de la nivelul sistemului nervos şi este responsabilă de nivelul fericii, influenţând optimismul şi motivaţia. În cadrul acestei cercetări, oamenii de ştiinţă au măsurat, prin intermediul tomografiei cu emisie de pozitroni (PET), nivelul de dopamină a 49 de bărbaţi care consumau frecvent bere fără alcool sau băuturi energizante. Ei au descoperit că bărbaţii care obişnuiau să consume bere fără alcool aveau niveluri semnificativ mai ridicate de dopamină la nivelul creierului. Un alt studiu, recent, a confirmat aceste rezultate.

Te hidratează şi previne riscul de pietre la rinichi

Pentru că are în compoziţie minimum 90% apă, berea fără alcool este o băutură indicată în sezonul cald, care poate preveni deshidratarea. Desigur, asta nu înseamnă că poţi să înlocuieşti complet apa plată cu berea fără alcool! De asemenea, berea fără alcool conţine compuşi cu efect izotonic, la fel ca băuturile de rehidratare pentru sportivi.

Deshidratarea este deosebit de periculoasă, mai ales în rândul seniorilor, fiind asociată cu un risc crescut de pietre la rinichi şi, în cazurile grave, chiar la insuficienţă renală. Când organismul suferă din cauza lipsei de apă, apar probleme precum: digestie lentă, acumularea de grăsimi pe artere, puls slab, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie, dureri abdominale sau pierderea conştienţei.

Te ajută să dormi mai bine

Spre deosebire de băuturile alcoolice, care perturbă somnul – în ciuda opiniei generale, conform căreia alcoolul te-ar ajuta să dormi mai bine, ceea ce este complet fals, pentru că acesta împiedică faza de somn adânc, cea în care corpul se regenerează –, berea fără alcool chiar are efect sedativ.

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul PloS One, hameiul din berea fără alcool are proprietăţi sedative, graţie efectului său asupra producţiei de acid gamma-aminobutiric (GABA), un neurotransmiţător care are un rol important în reglarea ciclului somn-veghe, ajută la reducerea stresului, a tensiunii nervoase şi ameliorează stările de anxietate.

Benefică pentru sănătatea oaselor

Cerealele şi hameiul din compoziţia berii fără alcool sunt surse importante de siliciu, un mineral esenţial pentru menţinerea densităţii osoase, prevenind astfel osteoporoza, dar nu numai. Siliciul ajută la formarea şi, ulterior, la rezistenţa dinţilor, cartilajelor, tendoanelor, părului şi unghiilor. De asemenea, conferă supleţe pielii şi elasticitate pereţilor vasculari.

Prin urmare, consumul de bere fără alcool poate preveni probleme precum ateroscleroza, apariţia ridurilor sau a cariilor dentare, căderea părului sau ruperea unghiilor. În plus, siliciul ajută şi la asimilarea fosforului, un mineral esenţial pentru sănătatea creierului.

Citiți continuarea articolului pe csid.ro.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md