08:26:51 29.03.2024
Stiri

Cine a fost Roland Garros? De ce îi poartă numele Openul Francez şi cum a apărut acesta pe „scena” tenisului mondial

Sport 22.05.2019 19:00 Vizualizări1881 Autor: Ziarul National
Cine a fost Roland Garros? De ce îi poartă numele Openul Francez şi cum a apărut acesta pe „scena” tenisului mondial


Roland Garros, omul care dă numele celui de-al doilea turneu de Mare Şlem al sezonului de tenis, a fost aviator, pilot de vânătoare, pionier al aviaţiei franceze şi erou al Primului Război Mondial. Născut pe 6 octombrie 1888, Roland Garros a murit cu o zi înainte de a împlini 30 de ani. Multă lume îl consideră însă, eronat, un mare campion al tenisului, confuzia datorându-se faptului că, începând din 1928, numele său a devenit principalul reper al sportului alb din Franţa.

Povestea lui Roland Garros nu le este cunoscută nici măcar tuturor jucătorilor profesionişti de tenis. La ediţia din 2018, care a marcat 100 de ani de la moartea lui Garros, sportivilor le-a fost strecurată la conferinţele de presă întrebarea "Cine a fost Roland Garros?", iar printre cei care s-au încurcat s-a numărat şi Simona Halep, cea care avea să câştige mai apoi trofeul la feminin. Iată o transcriere a unui dialog purtat de actualul număr trei mondial, pe 31 mai 2018:

Reporter: Cine a fost Roland Garros?
Simona: Ce vrei să spui?
Reporter: Cine a fost Roland Garros, omul care dă numele turneului?
Simona: Cel... nu ştiu.
Reporter: Este ok. Facem... În fine, multă lume nu ştie. Este pur şi simplu interesant.
Simona: Îmi puteţi spune, vă rog?
Reporter: Da. A fost pilot în timpul Primului Război Mondial, foarte cunoscut în Franţa...
Simona: Oh, am auzit povestea asta. Scuze, nu am fost atât de isteaţă să spun. Grea întrebare... (n.r. - zâmbea)

În 2018, departamentele de marketing ale Openului Francez şi Federaţiei Franceze de Tenis au creat o linie distinctă de suveniruri cu imaginea pilotului Roland Garros, tocmai pentru a face cunoscută povestea acestuia.


Afiş aniversar dedicat lui Roland Garros în complexul de la Porte d'Auteuil, în 2018. Foto: Cezara Paraschiv / ProSport

Cine a fost Roland Garros: scânteia şi destinul tragic

Născut la Saint-Denis de la Reunion, Roland Garros a jucat puţin tenis la viaţa sa, fiind mai apropiat de ciclism şi rugby, sporturi care, se precizează într-o enciclopedie despre turneu promovată la ediţia jubiliară 2018, îl ajutau să se refacă după o pneumonie diagnosticată la 12 ani. La 21 de ani, el se lansa în afaceri, cu un business cu maşini. La scurt timp însă, priorităţile sale s-au schimbat.

În august 1909, Roland Garros a avut întâlnire cu destinul: la invitaţia unui prieten a urmărit un miting aviatic. Garros s-a îndrăgostit pe loc, şi-a cumpărat rapid un aparat de zbor, a învăţat iute să piloteze singur şi a obţinut şi brevetul de zbor. Doar doi ani mai târziu, el stabilea deja un prim record mondial, pentru zbor la altitudinea de 3,910 m.

Roland Garros nu a ezitat să se înroleze şi să participe la lupte odată cu izbucnirea Primului Război Mondial (28 iulie 1914). El a dezvoltat pe cont propriu un nou model de avion cu mitralieră, a repurtat trei victorii importante în luptă, însă în 1915 a fost luat prizonier, la Silesie. Trei ani mai târziu, Roland Garros a reuşit să evadeze, deghizându-se în ofiţer german. Din Olanda, a luat drumul Londrei, apoi a revenit în Franţa natală, reluându-şi activitatea pe front.

Roland Garros a fost doborât şi ucis în apropiere de Vouziers, Ardennes, cu o lună înainte de terminarea războiului. Peste o zi ar fi împlinit 30 de ani.

Un camarad a impus în 1927 ca nou-construita arenă pentru tenis să poarte numele lui Roland Garros

În 1927, Federaţia Franceză a decis să construiască o arenă nouă pentru finala cu Statele Unite din Cupa Davis a celebrilor Muschetari ai tenisului din Haxagon, Jean Borotra, Jacques Brugnon, Henri Cochet şi Rene Lacoste. Émile Lesieur a fost unul dintre artizanii acestui proiect, alături de Pierre Gillou, de la Racing Club de France.

Lesieur fusese coleg cu Roland Garros în promoţia 1908 a unei şcoli de elită din Paris (cunoscută drept HEC) şi a pus condiţie pentru susţinerea financiară a construcţiei ca aceasta să primească numele prietenului şi camaradului său.

Prima întâlnire a tenisului cu Stadium Roland Garros

Între 27 şi 29 iulie 1928, Stadium Roland Garros găzduia o primă finală a competiţiei pe naţiuni din tenisul masculin, cea care ulterior avea să fie cunoscută drept Cupa Davis. Şase finale consecutive ale Cupei Davis aveau să se dispute din acel moment la Roland Garros, până în 1934, când meciurile pentru trofeu s-au mutat într-un alt templu al tenisului - Wimbledon.

1928 a marcat, totodată, şi prima ediţie a Internaţionalelor Franţei disputată la Roland Garros. Între 21 mai şi 4 iunie, pe o vreme mohorâtă, 43 de jucătoare şi 70 de jucători s-au întrecut la Roland Garros, mai mult de jumătate reprezentând Franţa. La acea ediţie competiţia debuta însă cu meciurile de dublu. Simplu feminin s-a jucat abia începând cu data de 26 mai 1928, iar primul meci de la simplu masculin - pe 28 mai.

  • Întrecerea din capitala Franţei este singurul dintre cele patru turnee de Grand Slam care a primit numele unei persoane.

    Sursa: prosport.ro

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md