/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Peste 100 de victime ale traficului de ființe umane, identificate de la începutul anului. Ce recomandă polițiștii

22 mai 2019, ora 16:41

De la începutul anului 2019 au fost înregistrate circa 22 infracțiuni de trafic de ființe umane în scop de exploatare prin muncă, printre acestea fiind și trei cazuri cu implicarea copiilor. Astfel, au fost identificate 54 victime adulte (cinci femei și 49 de bărbați) și 59 victime copii (30 fete și 29 băieți), toate victimele minore, fiind identificate în cadrul unei cauze penale pornite în anul 2018 (exploatarea copiilor în Grecia).

De asemenea, în contextul intesificării măsurilor de verificare a legalității activității agențiilor de plasare la muncă peste hotarele țării, de la începutul anului, ofițerii CCTP au efectuat 83 de verificări.

Totodată, în adresa Agenției Servicii Publice (Departamentul înregistrare și licențiere a unităților de drept) și Serviciul Fiscal de Stat au fost înaintate 12 sesizări în urma cărora, a fost retrasă licența a cinci agenții de angajare la muncă peste hotarele țării și inițiate trei cauze penale pentru TFU în scop de exploatare în muncă.

Pentru evitarea pericolului de a fi exploataţi prin muncă, în ţară sau în străinătate, Poliția recomandă:

Dacă ți s-a făcut o ofertă? Nu fi credul, analizează în detaliu orice ofertă primită.

Vigilența face diferența:

Verifică contractul și orice alt document pe care trebuie să-l semnezi și asigură-te, înainte de aceasta, că înțelegi pentru ce îți dai acordul;

Memorați numele angajatorului, adresa și numărul de telefon;

Verificați legalitatea activității agențiilor de angajare în câmpul muncii peste hotarele țării.

Dacă ai hotărât să pleci?

Lasă cât mai multe informaţii familiei despre locul și condițiile plecării!

Dacă ți s-a oferit suport la plecare? Nu transmite nimănui sub niciun pretext actele tale de identitate:

Faceţi mai multe copii ale tuturor actelor necesare călătoriei şi păstraţi-le în locuri diferite, vă va ajuta în cazul în care veţi fi deposedaţi de acte;

Este ilegal ca angajatorul să rețină pașaportul lucrătorului, dar pot face copii pentru evidență.

Dacă eşti deja în pericol?

Cere ajutorul oricui cu cine intri în contact!

Dacă o victimă a traficului de persoane îți cere ajutor?

Nu ignora, implică-te, sesizează Poliția!

Cum puteți evita exploatarea prin muncă?

Reclamați la Poliție cazurile care par a se înscrie în ”tiparele” infracțiunii de trafic de persoane.  

În orice situaţie de alertă,  apelaţi linia fierbinte a Centrului pentru combaterea traficului de persoane: +373 22 254 998 – 24/24 ore sau adresați-vă personal pe adresa: str. V. Alecsandri nr.1, et.3, mun.Chișinău.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram