image
Sursa foto: pbs.twimg.com

O navă sub pavilionul RM a transportat rachete anti-tanc şi anti-aeriene din Turcia în Libia, în ciuda embargoului ONU

O navă sub pavilion moldovenesc a transportat o cantitate impunătoare de armament, printre care rachete anti-tanc şi anti-aeriene, în portul Tripoli din Libia.

Se întâmplă în ciuda unui embargo, impus aceste țări de ONU, privind transportarea armelor. Încărcătura, inclusiv zeci de transportatoare blindate de ultimă generaţie, au fost livrate de Turica, iar navei moldoveneşti i s-a suspendat dreptul de navigație.

Livrarea blindatelor şi armamentului turcesc a avut loc duminică. Transportul a fost asigurat de nava sub pavilion moldovenesc, „Amazon”, care s-a pornit din portul turcesc Samsun.

Aceasta este înregistrată oficial în portul Giurgiuleşti din Republica Moldova, dar este gestionată de un armator din Turcia.

Echipamentul militar include rachete anti-aeriene Stinger, rachete antitanc, lansatoare de rachete și o cantitate impunătoare de muniție.

Beneficiarul ajutorului militar sunt forțele coaliției de guvernământ din Libia cu sediul la Tripoli, care se află de câteva luni sub asediul forţelor mareșalului Khalifa Haftar.

În anul 2011, după răsturnarea regimului lui Gaddafi, Organizaţia Naţiunilor Unite a impus asupra Libiei un embargou asupra transportării armelor, pentru a pune capăt războiului între două grupări rivale.

Agenţia Navală a Republicii Moldova a recunoscut incidentul cu transportarea ilegală a armelor şi a anunţat că navei „Amazon” i-a fost suspendat dreptul de navigație sub Pavilionul Republicii Moldova.

arme Libiaarme Libia
arme Libiaarme Libia
arme Libiaarme Libia
arme Libiaarme Libia

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: