Actualitate

Oamenii au reuşit să proiecteze un organism al cărui cod genetic este în întregime sintetic

O echipă de la Universitatea Cambridge a reuşit în premieră să creeze o bacterie vie, capabilă să se reproducă, de E. coli prin scrierea unui cod genetic de la zero, potrivit Futurism.

Această reuşită poate deschide noi posibilităţi în genetică şi studiul vieţii, oferind perspectiva creării unor noi forme de viaţă sau înţelegerea modului în care a apărut ADN-ul.

Până la această reuşită recordul pentru cea mai lungă secvenţă de ADN sintetic a avut un milion de segmente în componenţă, însă, în cazul acestor bacterii E. coli sintetice, cercetătorii au scris un cod genetic de patru ori mai mare.

Echipa condusă de către biologul molecular Jason Chin a schimbat codul genetic natural al bacteriei bucată cu bucată până au reuşit să îl înlocuiască în întregime cu ADN sintetic. După finalizarea acestui proces şi odată ce noul cod genetic a fost finalizat, bacteria a căpătat o formă bizară şi a început un ciclu reproductiv încetinit, dar pe care oamenii de ştiinţă îl plasează în limitele normale.

Dr. Jason Chin speră că pe viitor va putea simplifica procesul, reuşind astfel să fie folosit şi pe alte specii. „În teorie, ai putea recodifica genetic orice organism”, a declarat acesta.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *