Grigore Novac, despre ședința de astăzi a Parlamentului, convocată de blocul ACUM: „Nu a fost convocată legal”

Potrivit socialistului Grigore Novac, ședința de astăzi a Parlamentului, convocată de blocul ACUM și la care a fost invitat PSRM, „nu a fost convocată legal”.

Foto: UNIMEDIA

„Așa numita ședință de astăzi nu a fost convocată legal deoarece conform legii, aceasta se poate întruni la cererea Preşedintelui Republicii Moldova, a Preşedintelui Parlamentului sau a 1/3 din numărul deputaţilor. Prin urmare, Președintele Republicii Moldova nu a cerut convocarea ședinței legislativului, Președintele Parlamentului încă nu a fost ales, deci nici nu putea să ceară deoarece un speaker ales încă nu există iar ce ține de 1/3 din numărul deputaţilor, aceștea trebuie să fie 34 la număr pentru a cere convocarea ședinței Parlamentului, însă din cite cunoașem, cei din blocul ACUM sînt doar 26 de deputați din cei 34 care constituie 1/3”, scrie Novac.

Pe de altă parte, deputatul ACUM Sergiu Litvinenco a amintit că o situație similară a avut loc în 2015, după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014.

„Atunci, deși ședința de constituire nu s-a finalizat cu alegerea Președintelui și a organelor de lucru, PARLAMENTUL S-A ÎNTRUNIT ÎN SESIUNE EXTRAORDINARĂ (la 21 ianuarie 2015) ȘI A ADOPTAT MAI MULTE DECIZII. Și asta după ce anterior decanul de vârstă a solicitat convocarea Parlamentului pentru continuarea ședinței de constituire (pentru 15 ianuarie 2015), însă aceasta nu a avut loc dat fiind faptul că la ședință s-au prezentat doar deputații fracțiunii PSRM.

Fiind sesizată cu privire la întrunirea Parlamentului în sesiune extraordinară, Curtea Constituțională a adoptat Decizia nr.4 din 04.11.2015 în care, printre altele, a stabilit:

”Numai Parlamentul este în măsură să decidă asupra modalităţilor, procedurilor şi condiţiilor în care procedează la luarea unor măsuri, potrivit principiului autonomiei regulamentare, în virtutea căruia el îşi stabileşte modul de organizare şi desfăşurare a propriilor activităţi, evident, în condiţiile normelor constituţionale””, a scris Litvinenco.

Grigore Novac / Sursa:Facebook
Grigore Novac / Sursa:Facebook
Sergiu Litvinenco / Sursa:Facebook


Pub