(video) Nouă documentare moldovenești vor concura la Secțiunea Producții Locale, la cea de-a XV-a ediție a FIFD CRONOGRAF

La cea de-a XV-a ediție, în concurs, la Secțiunea Producții Locale, vor participa 9 filme documentare, realizate de regizori moldoveni. Peliculele prezintă realitățile societății în care trăim, de la circul abandonat, intenția de a construi hidrocentrale pe Nistru sau exploatarea carierelor de piatră și nisip la performanțele moldovenilor, care ne duc faima în lume. „Anul acesta am înregistrat un salt calitativ vizibil la Secțiunea Producții Locale”, afirmă organizatorii Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF.

Foto: Cronograf

Documentarele de la Secțiunea Producții Locale vor fi jurizate de cineaștii din Moldova: Denis Bartenev și Leonid Melnic, precum și de producătorul Adrian Buca, din România.

Jonglorii uitaţi/The Forgotten Jugglers, în regia Anei Gurdiș, este un documentar despre circul din Chișinău - unul dintre cele mai valoroase edificii ale Republicii Moldova. Abandonat, furat - devine un Coliseum al Chișinăului. Încetul cu încetul își recapătă forțele. Într-o serie de povestiri, aflăm care este istoria edificiului și cum reeducă generația actuală să vină la circ.

Dorina şi securitatea/Dorina and the Security este un documentar realizat de Eugenia Crețu. În 1970, Dorina Datcu avea 15 ani şi era elevă la un liceu din București. Citea mult, asculta emisiunile muzicale de la Radio Europa Liberă, era fană rock şi coresponda cu tineri din Occident. A intrat în atenția Securității comuniste din România, după ce a trimis o scrisoare la Europa Liberă, în care comenta un film apărut recent. Au urmat percheziţii şi doi ani în care a fost obligată să meargă, cu regularitate, la Securitate.

Lumea lui Zaharia/Zaharia`s World, în regia Elenei Donciu, este un alt documentar ce va fi proiectat la FIFD CRONOGRAF. Într-o casă abandonată din comuna Roșietici, raionul Florești, a fost descoperită o arhivă impresionantă de negative și fotografii din anii 50 ai secolului trecut. Negativele aparținând lui Zaharia Cușnir, fotograf amator, conțin scene rare din viața de zi cu zi a locuitorilor din câteva localități situate pe cursul de mijloc al râului Răut. Aceste imagini de o mare valoare artistică și documentară, populează satele devenite azi pustii.

Înot pentru pace/Swiming for Peace, de Luminiţa Staver Benzari, este un film despre Ion Lazarenco Tiron, al optulea om de pe glob care a traversat înot cele 7 strâmtori ale lumii, dar unicul care a reușit această performanță din prima încercare. Moldoveanul a fost declarat în 2018 cel mai bun înotător în ape deschise, iar în luna ianuarie a anului curent a fost înaintat de către Guvernul Republicii Moldova la Premiul Nobel pentru Pace 2019.

Sub același chip/All Rolled into One. Acest scurt film de debut al regizoarei transnistrene Carolina Dutca este un tablou hipnotic și fragmentat al amintirilor ei, pe când era atrasă către fete. „Această atracție a rămas cu mine de la grădiniță, dar începând din adolescență mi-a fost frică să-mi arăt sentimentele față de sexul feminin ca să nu mi se destrame prieteniile. Acesta este motivul pentru care am avut doar băieți în viața mea. În adâncul meu, însă, sunt fermă în încrederea că sunt bisexuală și sper să depășesc această teamă în viitorul apropiat”.

Dnistrovska/Dnistrovska, de Andrei Moraru, prezintă călătorie de-a lungul râului Nistru a unui grup de oameni, care vor să împiedice construcția noilor hidrocentrale în partea superioară a Nistrului. Cu ajutorul lor, descoperim efectele hidrocentralei de la Novodnistrovsk, care modifică radical ecosistemul râului. Nistru este sursa principală de alimentare cu apă a orașului Chișinău.

Toltrele Prutului și carierele de piatră/The Cliffs of the Prut River and the Stone Quarries este un documentar realizat de Victor Galușca. Toltrele Prutului sunt un lanț de formațiuni calcaroase situate de-a lungul râului Prut pe o distanță de aproape 200 km. Acest lanț de recifi este format din rămășițele unor variate organisme: corali, moluște, arici de mare, alge, scoici și alte viețuitoare și au vârste cuprinse între 10-20 milioane de ani. ,mi

Moldova 89-91 în regia lui Eugen Damaschin. Lacul lebedelor. Saloane video. Răpirea oamenilor. Un militar și un pușcăriaș. Coctailuri Molotov și cele 144 de geamuri sparte ale Ministerului de Interne. Ce au în comun aceste imagini? Toate acestea, în combinație cu dorința de o mare schimbare, au dus la obținerea independenței Republicii Moldova. O încercare de a înțelege Moldova prin relatarea faptelor, și de a înțelege ce a fost, dar și mai important, ce ar fi putut sa fie.

Rătăciți printre cuvinte/Lost Between Words, de Vera Belocrâs. Acțiunea se petrece în Transnistria. O elevă vorbitoare de limbă rusă merge la unicul liceu cu predare în limba română din orașul său, promovează tradițiile și obiceiurile, dar și se confruntă zilnic cu restricțiile și intimidările din partea administrației regionale.

Festivalul se va desfășura între 22 și 28 mai 2019 la Chișinău. Filmele documentare de la Secțiunea Producții locale vor fi proiectate în zilele de 23 mai, ora 11 și pe 24 mai, ora 11, la cinematograful ODEON. Intrarea liberă.

Urmăriți FIFD CRONOGRAF 2019 pe pagina de Facebook, dar și pe site-ul www.cronograf.md. Biletele și abonamentele pentru festival pot fi achiziționate pe iticket.md.

***

FIFD CRONOGRAF este un festival independent din Repubilca Moldova, ce s-a afirmat pe harta festivalurilor de film documentar din spaţiul european şi este organizat din 2001, de casa de producţie OWH Studio.


Pub