Unul căuta fier uzat și s-a rătăcit, altul avea interdicție. Doi cetățeni ai Ucrainei, surprinși în timp ce treceau ilegal frontiera

PE SCURT

Doi ucraineni sunt cercetați penal pentru trecerea ilegală a frontierei de stat. Aceasta după ce unul s-a rătăcit în zona de frontieră în căutarea metalului uzat, iar altul avea interdicție de intrare și a decis să ocolească punctul de trecere a frontierei.

Ambele cazuri au avut loc la finele săptămânii trecut în zona de nord a țării. Astfel, primul caz a fost înregistrat în după amiaza zilei de 18 mai, când angajații Sectorului Poliției de Frontieră Larga au fost sesizați despre prezența unei persoane străine pe direcția localităților Varticovți (Ucr) – Larga (RM).

PE LUNG

Pentru verificarea informației parvenite, a fost anunțată patrula care efectua misiunea de control și supraveghere în regiune. Ca rezultat, la doar 50 metri de linia de frontieră a fost observat un bărbat care nestingherit a trecut frontiera și se îndrepta spre interiorul țării.

Din cercetările de la fața locului s-a constatat că bărbatul nu deține niciun document, dar din spusele sale este cetățean ucrainean, confirmat ulterior de către colegii din Ucraina. În declarații cetățeanul a precizat că nu avea intenția de a încălca frontiera de stat, de fapt acesta era în căutare și de colectare a metalelor uzate.

Un alt caz a avut loc la Criva, unde polițiștii de frontieră au depistat un alt cetățean ucrainean care a traversat ilegal hotarul.

Bărbatul de 51 de ani a fost reținut ieri, în jurul orei 01:00, în apropiere de punctul de trecere Criva-Mamaliga. În cadrul audierii, și-a motivat ilegalitatea prin faptul că depășise termenul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova și după refuzul de intrare în RM, primit în PTF Criva, a încercat prin ocolirea acestui punct de trecere.

În ambele cazuri, cetățenii ucraineni sunt cercetați pentru trecerea ilegală a frontierei de stat. Aceștia riscă o amendă în mărime de până la 750 unităţi convenţionale sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau închisoare de până la 2 ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.