De ce albim? Ce ne spune părul alb despre sănătatea noastră

PE SCURT

Părul albește odată cu înaintarea în vârstă, e inevitabil. Se întâmplă în general pe la 40-50 de ani. Uneori, însă, mult mai devreme. Această depigmentare poate fi și un indicator al stării de sănătate.

Albirea părului, numită și caniție, este un proces care se produce când melanocitele, celulele care asigură culoarea părului fiecăruia, încetează să mai secrete melanină. Părul crește în continuare, dar fără pigment, scrie Digi24.ro.

PE LUNG

De ce albim?

Primele fire albe pot apărea foarte devreme, chiar și la 20 de ani. Nu se poate face nimic, este o chestiune de genetică în cele mai multe dintre cazuri.

Cât despre părul alb care ar apărea peste noapte, din cauza unui stres foarte mare, a unei frici sau a unui traumatism, dermatologii spun că e un mit! Încărunțirea este un proces natural. E adevărat însă că stresul poate antrena alte disfuncții ale organismului ce pot duce la albire, dar nu peste noapte.

Potrivit unui studiu din 2017 al European Society of Cardiology, organizație care reunește mii de cardiologi din toată lumea, cu cât bărbații albesc mai repede, cu atât riscă să dezvolte ateroscreloză, adică o suferință a vaselor de sânge. Totuși, oamenii de știință spun că ar fi nevoie de studii suplimentare pentru a confirma că există o legătură între boala cardiacă și părul alb.

Semn de boală autoimună

Vitiligo este boala ce se caracterizează prin apariția unor pete albe pe piele. Albirea părului sau depigmentarea părului facial poate fi, de asemenea, un semn al acestei boli autoimune.

La fel se întâmplă și în cazul peladei, boală generată tot de o dereglare a sistemului imunitar, care provoacă o cădere a părului pe anumite porțiuni mai proeminente ale capului. În momentul regenerării părului, firele pot fi albe.

De asemenea, un studiu publicat în 2008 făcea legătura între anormalități apărute în cazul părului și disfuncția tiroidiană.

Sursa: Digi24.ro

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare