17:06:22 28.03.2024
Stiri

Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare, care își propune să dezvolte piața financiară din R. Moldova, lansat la Chișinău, cu sprijinul USAID: „Etapă importantă spre transparența financiară și creșterea economică”

Economie 21.05.2019 11:41 Vizualizări1459 Autor: Ziarul National
Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare, care își propune să dezvolte piața financiară din R. Moldova, lansat la Chișinău, cu sprijinul USAID: „Etapă importantă spre transparența financiară și creșterea economică”


R. Moldova are, începând de astăzi, o structură menită să faciliteze atragerea investițiilor în piața de capital locală și să dezvolte instrumente financiare noi.

Este vorba despre Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare (DCU) lansat astăzi la Chișinău, după ce a fost dezvoltat pe parcursul ultimilor doi ani împreună cu experți de top specializați în servicii financiare pe piețe de capital din întreaga lume.

Noua instituție este responsabilă de înregistrarea, evidența și decontarea valorilor mobiliare emise de entitățile din Republica Moldova. De asemenea, prin înființarea DCU este consolidată supravegherea infrastructurilor post-tranzacționare, în condițiile unei transparențe sporite și a unei siguranțe financiare.

„Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare reprezintă o etapă importantă spre transparența financiară și creșterea economică. Este esențial ca noua instituție să devină unul dintre cei mai activi și eficienți actori în dezvoltarea pieței financiare, care să asigure păstrarea în siguranță a instrumentelor financiare și un grad înalt de protecție a operațiunilor”, a declarat Octavian Armașu, guvernator al Băncii Naționale a Moldovei.

Alexandru Savva, director al Depozitarului Central Unic al Valorilor Mobiliare, a menționat că această instituție „de talie mondială” a fost creată grație susținerii Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Corpului de Voluntariat pentru Servicii Financiare (FSVC): „Este un progres în transformarea infrastructurii pieței financiare din Republica Moldova, care oferă o oportunitate atractivă pentru cei interesați să investească în piețele emergente de capital”.

„Împreună cu Corpul de Voluntariat pentru Servicii Financiare (FSVC), am stabilit un parteneriat cu Banca Națională a Moldovei pentru a construi o componentă-cheie a unei infrastructuri financiare sigure, robuste și moderne în Republica Moldova. Depozitarul Central Unic reprezintă un element de importanță maximă pentru siguranța și transparența infrastructurii pieței financiare și un pas necesar pentru afirmarea încrederii investitorilor străini în piața din Moldova”, a declarat Karen R. Hilliard, Charge d'Affaires a misiunii diplomatice a Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, director al misiunii USAID în Republica Moldova.

Modelul de activitate al Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare este bazat pe standardele și practicile internaționale în domeniul sistemelor de decontare, iar legislația națională privind DCU transpune reglementările aplicabile ale Uniunii Europene, R. Moldova aliniindu-se, astfel, la standardele internaționale, inclusiv la Principiile pentru Infrastructurile Pieței Financiare (PFMI) și la Regulamentul Uniunii Europene privind Depozitarii Centrali (CSDR), arată un comunicat de presă al Băncii Naționale a Moldovei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md