image
Sursa foto: jurnal.md

Cum au fost scumpiți cartofii

Scumpirea cartofilor este un abuz din partea anumitor actori animați de interesele lor obscure, spun experții.

În timp ce frigiderele din Republica Moldova sunt pline de cartofi, aceștia au ajuns să coste în piețe peste 20 de lei. Deși au cartofi suficienți în stoc, vânzătorii de legume țin prețurile ridicate, motivând că „așa e piața”. În același timp, importurile de cartofi nu au fost blocate în totalitate la vamă. Din cele 121 de loturi, doar 19 au fost returnate în țările de origine. Cu toate acestea, această legumă se desface la prețuri ridicate. În opinia experților, scumpirea cartofilor este un abuz din partea anumitor actori animați de interesele lor obscure.

„Mă uit la prețuri și plâng, nu pot să dau 18 lei pe un kilogram de cartofi. Doamne, o să murim de foame. Am o pensie de 1.200 de lei, achit serviciile, cumpăr medicamente și cu cei 300–400 de lei care îmi rămân trebuie să mănânc o lună, dar ce?…”, se întreabă indignată Maria Rusu, o femeie pe care am întâlnit-o marți, 14 mai, în Piața Centrală din Chișinău.

Nu doar pensionarii s-au speriat de prețul majorat al cartofilor, dar și tinerii, care susțin că prețurile sunt exagerate. „Avem salarii mizere, în schimb, prețuri ca în Europa. Am venit la piață să cumpăr legume ca să fac un borș. Aici cartofii costă 17–18 lei, ceapa –15 lei, morcovii – 17 lei. Verdeața este un pic mai ieftină, am cheltuit deja 100 de lei doar pe legume. Pentru carne nu îmi ajung bani. E groaznic ce se întâmplă în acest stat”, se revoltă Irina, o femeie de 30 de ani.

Viorel Chivriga, șeful Departamentului Economic al IDIS: „Importatorii sunt interesați să livreze pe piață produsele solicitate. În perioada sărbătorilor, oamenii nu au procurat cartofi, dar produse pe care le pun pe masă. Ca rezultat, o bună parte din importatori au scos de pe piață produsele de genul acesta. Sunt de părerea că această situație nu o să dureze foarte mult deoarece apar deja produsele din recolta nouă.”

La sfârșitul lui 2018, coșul minim de consum era 1.895 de lei. Dacă împărțim acești bani la 30 de zile, pentru alimentație revin zilnic aproximativ 63 de lei. Cu acești bani putem cumpăra un kilogram de cartofi, jumătate de kilogram de ceapă, morcov, o varză, două legături de verdeață și o pâine. Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale, circa 610.000 de pensionari primesc o pensie mai mică de 2.000 de lei.

Frigiderele sunt pline

La Centrul Comercial „Domus” de pe strada „Calea Basarabiei” din Chișinău, cartofii se vând la sac mare și mic, diferența de preț fiind de un leu. Majoritatea cartofilor sunt importați din Ucraina și Belarus. Nea Ion vinde cartofii cu 14 lei kilogramul în sac mare și 15 lei în sac mic. El ne-a spus că prețurile au crescut din cauza că tirurile au fost oprite în vamă.

„Se spune că au găsit o boală. Controlează strict fiecare tir. O analiză costă 8.000 de lei și așteaptă câte patru–cinci zile și ar putea să le întoarcă înapoi. Din întregul lot, ar putea să intre în R. Moldova doar 20%. Așa că, dacă e puțină marfă, prețul e mare, crește”, a observat bărbatul.

O altă vânzătoare are cartofi cultivați în R. Moldova, cerând 12 lei pentru kilogram la vânzarea angro și 14 lei pentru un kilogram la desfacerea cu amânuntul.

Un tânăr sprijinit de o mașină plină cu saci de cartofi ne-a spus că frigiderele sunt pline. „Nu știu de ce s-au scumpit. Așa e piața, scumpesc toți, scumpim și noi”, a afirmat el.

Nimeni dintre vânzători nu ne-a putut explica care ar fi motivul majorării prețului la acest produs. Majoritatea ne-au spus că, din toate legumele pe care le avem pe piață, pe moment, cartofii sunt cei mai ieftini.

„Statul îi avantajează pe importatori”

Agricultorii autohtoni susțin că au terminat marfa acum o lună și jumătate, când prețul unui kilogram de cartofi era de 4–5 lei. Ion Armanu, conducător al unei gospodării agricole din raionul Briceni, ne-a declarat că majoritatea fermierilor mici nu pot să reziste la condițiile create de stat. Pe piață, ne-a spus fermierul, sunt mai multe legume de import decât autohtone. Ca rezultat, fermierii sunt doar în pierdere.

„Importurile ne împiedică să lucrăm din cauza colapsului de prețuri. Trebuie să fie un preț minim de supraviețuire. Prețul de cost plus un anumit profit ne-ar aranja perfect. Prețurile mari nu sunt deloc rentabile. La anul, ne vom pomeni cu multă roadă, deoarece toți vor cultiva cartofi. Vom fi nevoiți să vindem cu 80 de bani kilogramul sau să aruncăm roada la gunoi”, și-a dat fermierul cu părerea.

Veaceslav Negruța, expert Transparency International:„Scumpirea cartofilor este un abuz din partea anumitor actori animați de interese obscure. Să vedem când și cum se va termina… Cred că în două săptămâni se va reveni la normalitate, deocamdată doar instituțiile statului se pot face responsabile de ce au făcut cu cartoful. Nu exclud că acest fapt favorizează un grup de importatori”.

În Belarus, cartofii costă circa șase lei

Duminică, 12 mai, în magazinele din capitală, un kilogram de cartofi a ajuns să coste 22,8 lei, iar în piețe 18 lei. În Ucraina, țară din care importăm acest produs, un kilogram variază între cinci și opt grivne, echivalentul a 3,5–5 lei moldovenești. În magazinele din Belarus, de unde vin cele mai multe loturi, un kilogram costă aproximativ șase lei.

Stoparea livrării cartofilor se întâmplă după depistarea unei boli de către Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor – Clavibacter michiganensis subsp. Sepedonicus / Putregaiul brun al cartofului. Acest fapt a fost confirmat de rezultatele testelelor unui laborator acreditat din România.

Am încercat să aflăm de la șeful ANSA, Ion Sula, mai multe detalii despre interzicerea importului de cartofi. Acesta ne-a expediat un răspuns oficial în care se motivează că agenția nu eliberează din 2016 licență/autorizație pentru importul mărfurilor de origine vegetală supuse controlului fitosanitar.

„În perioada 26 martie–13 mai 2019, au fost monitorizate 121 de loturi de cartofi importați din R. Belarus. 19 loturi au fost neconforme și au fost returnate în țara de origine”, se arată în răspuns.

Specialiștii au pus ochiul pe cartofi

Viorel Chetrari, specialist principal la Serviciul coordonarea posturilor sanitar-veterinare şi fitosanitare din cadrul Direcției Comerț Internațional și Inspecție la Frontieră, a declarat pentru JURNAL de Chișinău că se verifică în fiecare an produsele care intră în R. Moldova.

„În 2019, cartofii sunt supuși controlului fitosanitar. Bacteria Clavibacter depistată în urma analizelor de laborator nu este dăunătoare pentru oameni, dar, în cazul în care cartofii vor fi cultivați, vor îmbolnăvi solurile”, a menționat Chetrari.

Marți, 14 mai, Centrul Național pentru Protecția Intereselor Economice ale Consumatorului a trimis o sesizare la Consiliul Concurenței pentru a combate concurența neloială. Potrivit instituției, aceste întreprinderi ajung să stabilească, direct sau indirect, prețurile de cumpărare sau de vânzare a produselor „în contextul deficitului pe piața de cartofi”.

Instituția a sesizat Consiliul Concurenței și solicită „contracararea practicilor anticoncurenţiale şi a concurenţei neloiale, precum și protecția intereselor economice ale consumatorilor”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: