Washington Post dedică un articol situației politice din Moldova: Tactica fermă a Kremlinului împotriva lui Plahotniuc și cum „socialiștii vor acționa ca un subsidiar plătit” al Moscovei

Washington Post a publicat o analiză despre alegerile parlamentare din Republica Moldova, potrivit căreia Kremlinul ar fi intervenit în alegeri, iar Plahotniuc ar fi rămas la putere, chiar dacă moldovenii ar fi ales că schimbe orietnatarea geopolitică de la vest spre est.

Foto: UNIMEDIA

„Ca și alți analiști, ne-am așteptat ca partidul lui (n.r. Plahotniuc) să plece din guvernul pro-UE pe care l-a condus din 2015 și să formeze un nou guvern cu socialiștii pro-Rusia, care au câștigat în scrutin. Cercetările noastre au arătat că, chiar dacă moldovenii ar fi votat schimbarea orientării geopolitice de la vest la est, Plahotniuc ar fi rămas la putere”, scriu analiștii de la Washtington Post.

Publicația a amintit despre faptul că, cu două zile înainte de alegeri, Ministerul de Interne al Federației Ruse a anunțat că a pornit o investigație privind rolul lui Vlad Plahotniuc în „laundromatul” rusesc. Washigton Post face referire și la mesajul jurnalistului rus Dmitrii Kiseleov, care l-a numit pe Plahotniuc un „lider toxic”.

„Nu am anticipat niciunul din aceste lucruri: tactica fermă a Kremlinului împotriva lui Plahotniuc, care a oscilat între orientarea spre UE și Rusia; sau că socialiștii vor acționa ca un subsidiar plătit al Kremlinului, ca un membru provincial loial al vechii Internaționale Comuniste”, scrie Washington Post.

Pubilicația americană a mai scris și despre vizitele lui Igor Dodon de după alegeri în Moscova, „aparent pentru a obține aprobarea Kremlinului privind o coaliție între partidul socialist și democrații lui Plahotniuc”.

„Dacă nu se ajunge la consens până pe 24 mai, Constituția permite președintelui să dizolve Parlamentul și să organizeze alegeri anticipate. Unii cred că socialiștii vor obține un rezultat mult mai rău în eventuale alegeri noi. De aceea, ei ar prefera să se distanțeze de Kremlin și să formeze o coaliție cu democrații. Până atunci, cel mai bogat și flexibil oliharh al țării este blocat, iar politica Moldovei paralizată”, concluzionează Washington Post.


Pub