Dineu al bogaților într-una din cele mai sărace țări din lume

Peste 200 de oameni foarte bogaţi au plătit fiecare suma de 173.000 dolari pentru a participa la un dineu găzduit de premierul etiopian Abiy Ahmed.

Foto: Twitter

Dineul a avut scopul de a strânge fonduri pentru a înfrumuseţa capitala Addis Abeba, au anunţat luni media de stat, relatează AFP.

Radio-televiziunea Fana BC, apropiată puterii, a publicat imagini de la dineu în care apar bărbaţi în smoking, aşezaţi la o masă de festivităţi acoperită cu trandafiri, în fostul palat imperial Menelik.

“Un loc pentru eveniment a fost evaluat la cinci milioane de birri” sau 173.000 dolari (150.000 euro) ”şi peste 200 de persoane, reprezentând organizaţii locale şi internaţionale” au participat la eveniment, a adăugat media citată.

Dineul a avut ca scop strângerea de fonduri pentru un proiect lansat în urmă cu trei ani de premierul Abiy pentru a ”îmbunătăţi imaginea capitalei Addis Abeba”, un oraş în plină activitate, care trece prin schimbări profunde şi care are numeroase clădiri moderne.

Adresându-se în limba amhară invitaţilor săi, premierul Abiy le-a cerut să susţină proiectul său, exprimându-şi speranţa că odată finalizat, capitala Addis Abeba va fi privită ca un oraş african “frumos şi curat”.

Potrivit unui clip video de promovare a proiectului postat pe site-ul prim-ministrului, “creşterea rapidă şi expansiunea oraşului în ultimii ani nu au utilizat în mod adecvat resursele naturale şi topografia magnifică de care beneficiază oraşul”.

Spaţiile verzi nu reprezintă decât 0,3 metri pătraţi pe cap de locuitor la Addis Abeba, iar proiectul urmăreşte să ridice această cifră la şapte metri pătraţi pe cap de locuitor pentru a ajunge la nivelul mediu în Africa, potrivit aceleiaşi surse.

Cu un cost estimat la un miliard de dolari (896 milioane de euro), acest proiect vizează să creeze parcuri, benzi de biciclete şi străzi pietonale de-a lungul căilor navigabile ale capitalei, să planteze arbori şi să construiască ferme urbane pe o suprafaţă de 56 km2.

Pe reţelele sociale, iniţiativa a fost aspru criticată, unii punând la îndoială chiar importanţa proiectului, pe care nu îl consideră o prioritate.

Premierul Abiy, în funcţie din aprilie 2018, a fost lăudat în Etiopia şi în străinătate pentru programul său de reforme.

Etiopia este a doua ţară cu cea mai mare populaţie de pe continent, aproximativ 100 de milioane de locuitori, şi are cea mai dinamică economie din Africa de Est. Ţara rămâne însă una dintre cele mai sărace din lume, cu un venit anual mediu pe cap de locuitor de 783 de dolari.

Sursa: Agerpres


Pub