A fost președinte – a devenit tâmplar și cazează turiști. Schimbarea bruscă în cariera unui om care a condus o țară din fosta URSS

PE SCURT

Ghiorghi Margvelașvili a condus Georgia timp de cinci ani: a fost ales președinte în 2013 și a cedat această funcție în decembrie 2018 președintelui nou ales, Salome Zurabașvili. Având în vedere că Margvelașvili avea doar 49 de ani la momentul demisiei și având în vedere experiența sa (înainte de a deveni președinte a fost ministru al educației), mulți se așteptau să rămână în politică.

Dar Margvelashvili a ales un alt drum. S-a stabilit în orășelul Dușeti, la 60 km de Tbilisi, unde în 2004 a cumpărat o casă cu doar 2,5 mii dolari. Acolo, politicianul a construit, pe lângă propria locuință, o cabană mică, eficientă din punct de vedere energetic, cu un acoperiș de pământ și cazează de câteva luni turiștii care vizitează Georgia, scrie currenttime.tv.

PE LUNG

De asemenea, fostul președinte își ospătează oaspeții cu fructe și legume din propria grădină: rodii de la președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev și cartofi de la președintele Belarusului Alexandru Lukașenko.

Doritorii de a se caza „la președinte” o pot face prin intermediul Airbnb sau alte servicii de rezervare online, cabana costă aproximativ 80 dolari pentru noapte.

De asemenea, fostul președinte s-a ocupat de tâmplărie și cu propriile mâini a făcut mai multe piese de mobilier în casa sa și în casă de oaspeți. Iar în timpul liber a început să predea din nou la Institutul georgian de afaceri publice .

După cum recunoaște Margvelashvili, noile ocupații au fost necesare pentru a-și întreține familia. Aceasta pentru că fostul președinte nu are încă dreptul la o pensie de stat pentru limită de vârstă: în Georgia, femeile încep să o primească de la vârsta de 60 de ani, iar bărbații la 65 de ani.

Iar pensia, pe care Margvelasvili ar putea s-o primească teoretic ca fost președinte, în conformitate cu legea georgiană, i s-ar cuveni doar dacă ar fi inapt să muncească din cauza vârstei sau stării de sănătate. Și chiar și în acest caz, aceasta nu ar depăși 7,2 mii lari (aproximativ 2.600 dolari). Atâta a primit Margvelașvili când a deținut funcția de președinte.

Soția ex-președintelui a recunoscut anterior într-un interviu că familia sa „nu are economii”.

„Aceasta este o nouă experiență”, a spus fostul politician într-un interviu acordat Reuters. „Oaspeții lasă feedback despre ceea ce le-au plăcut sau despre ce priveliști sunt aici sau cum sunt decorate camerele, toate acestea mă fac foarte fericit”, a povestit el.

Acum, Margvelașvili dorește să cumpere și niște cai pentru a organiza excursii pe cai pentru turiști, dar se gândește dacă nu ar trebui să aibă și o mică vinărie.

Potrivit lui, turiștii din Georgia știu de obicei cine deține mica cabană unde sunt cazați. Dar pentru străini, identitatea proprietarului, de obicei, devine o adevărată surpriză. Potrivit fostului președinte, turiștii care vin în Georgia din țările fostei URSS pur și simplu nu pot să creadă că persoana care a condus o țară timp de cinci ani poate trăi într-o casă modestă cu două etaje în provincie, fără protecție și alte atribute ale puterii sau bogăției.

Retragerea mea din politică este modul în care încerc să creez un precedent”, spune Margvelashvili cu sinceritate. „Încerc să arăt că există viață și după politică”.

Când este întrebat dacă nu duce dorul după viața sa anterioară, el răspunde decisiv și pe scurt: „Deloc”.

„A fost o perioadă foarte încordată de cinci ani”, spune el. „Și acum încerc să trăiesc în pace și fără tensiuni “.

Sursa: currenttime.tv.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.