12:56:11 25.04.2024
Stiri

Scandal politic în Austria: Premierul anunţă alegeri anticipate, după ce vicecancelarul a demisionat în urma apariţiei unei înregistrări compromiţătoare. Kremlinul neagă orice implicare în „capcana” întinsă vicecancelarului

Știri 20.05.2019 16:23 Vizualizări978 Autor: Ziarul National


Scandal politic în Austria: Premierul anunţă alegeri anticipate, după ce vicecancelarul a demisionat în urma apariţiei unei înregistrări compromiţătoare. Kremlinul neagă orice implicare în „capcana” întinsă vicecancelarului

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunţat sâmbătă că va propune organizarea de alegeri legislative anticipate şi că va încheia coaliţia cu Partidul Libertăţii, vizat de un scandal de corupţie, relatează Reuters.

„Destul este destul”, a declarat Sebastian Kurz în cadrul unei conferinţe de presă. De asemenea, cancelarul austriac a menţionat mai multe scandaluri în care a fost implicat Partidul Libertăţii, care nu au dus însă la destrămarea coaliţiei de guvernare.

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul Partidului Libertăţii, şi-a anunţat sâmbătă demisia din funcţie după apariţia unei înregistrări compromiţătoare publicate în mass-media germană, în care acesta oferea contracte guvernamentale în schimbul susţinerii politice.

Înregistrarea video, filmată în secret înainte de alegerile din 2017, îl arată pe vicecancelarul austriac vorbind cu o femeie care pretinde a fi un investitor din Rusia.
Heinz-Christian Strache este acuzat că ar fi sugerat un sistem ilegal de donaţii pentru formaţiunea politică de extremă-dreapta Partidul Libertăţii. Funcţia de vicecancelar va fi preluată de actualul ministru al Transporturilor, Norbert Hofer.

Politicianul a recunoscut că afirmaţiile sale din înregistrare sunt „catastrofale şi extrem de stânjenitoare", însă negat că ar fi încălcat în vreun fel legea. „Da, a fost o prostie, a fost iresponsabil, şi a fost o greşeală", a declarat Strache.

Preşedintele austriac Alexander Van der Bellen a declarat că alegerile anticipate sunt un lucru necesar, după demisia vicecancelarului.

Kremlinul a comunicat luni că Rusia nu este în niciun fel implicată în scandalul politic din Austria în urma căruia vicecancelarul Heinz-Christian Strache şi-a dat demisia după ce fost surprins oferindu-se să acorde contracte guvernamentale unei femei care pretindea că este nepoata unui oligarh rus.

Întrebat despre scandal politic din Austria, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că incidentul „nu are şi nu ar putea avea legătură cu noi”, relatează agenţia de ştiri Reuters.

Dezvăluirea a fost făcută în contextul unor tensiuni deja existente în cadrul coaliţiei de guvernare. Filmarea a fost publicată vineri într-un raport elaborat de publicaţiile germane Der Spiegel şi Süddeutsche Zeitung.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md