‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
20 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVIDEO. Cum se realizează corect rărirea fructelor și fertilizarea livezilor de cais

VIDEO. Cum se realizează corect rărirea fructelor și fertilizarea livezilor de cais

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Săptămâna trecută, proiectul Agricultura Performantă în Moldova/USAID în parteneriat cu Asociația Moldova Fruct au organizat un seminar de instruire, în cadrul căruia au fost prezentate aspecte ce țin de rărirea și fertilizarea în plantațiile de cais. Expertul invitat, Samuele Caroli, care este și producător de caise, a atras atenția producătorilor prezenți asupra momentului și modului de efectuare a stropirilor contra principalelor boli cum ar fi Monilioza, pătarea fructelor (Coryneum) și făinarea.

Expertul a menționat că, în urma vizitelor efectuate la mai mulți producători din țara noastră, aceste boli au fost depistate în livezi și că, dacă nu sunt efectuate tratamentele la timp, patogenii pot genera pagube importante.

Eugeniu Gudumac, specialist tehnologii de producere APM a remarcat că, pe parcursul anului curent, producătorii de caise beneficiază de asistența tehnică a expertului din Italia Samuele Caroli, care prezintă producătorilor noile tehnologii de producere a caiselor.

„Cultivarea soiurilor noi de caise reprezintă o provocare pentru producătorii din țara noastră și Proiectul APM vine să-i susțină prin prezentarea noilor tehnologii de producere. Astfel, la fiecare etapă de dezvoltare a pomilor invităm expertul pentru ca, acesta să le explice pomicultorilor ce procedee tehnologice trebuie să urmeze pentru a obține fructe de cea mai înaltă calitate. Samuele Caroli vine deja de trei ani în Republica Moldova. Avem plantate foarte multe soiuri autofertile, cum ar fi Kioto, care în anul curent au legat foarte multe fructe. Expertul a explicat cum se realizează rărirea fructelor, astfel ca pe final să obțină caise cu diametrul optim și să le poată comercializa la un preț rezonabil. Totodată, Samuele Caroli a vorbit și despre combaterea principalelor boli la cais, inclusiv etapele la care se aplică tratamentele. Expertul va mai efectua și alte vizite în care va povesti producătorilor cum să pregătească corect plantațiile pentru iarnă, cum se realizează fertilizarea corectă. Fermierii sunt foarte deschiși și urmează întocmai recomandările lui Samuel”, a mai adăugat Eugeniu Gudumac.

Samuele Caroli a spus că, pe parcursul celor 3 ani de când vine în Moldova a observat o tendință pozitivă de aplicare a tehnologiilor moderne, mai ales în livezile noi plantate.

„Apreciez că producătorii au avut curajul de a cultiva soiuri noi de cais, dar și faptul că, doresc să schimbe metoda de cultivare tradițională. În toate plantațiile noi de caise se observă un progres, o diferență de aplicare a tehnologiilor de producere. Totodată, fermierii care cultivă alte fructe manifestă interes și pentru cais. Este îmbucurător faptul că, aceștia sunt interesați de performanțele pe care le poate avea o livadă de cais. Trebuie să menționez că, pomicultorii moldoveni au potențial de a ajunge cu fructele sale inclusiv pe piețele europene. Unicul lucru de care trebuie să țină cont, este să se adapteze normelor și cerințelor comunității europene și să obțină certificate de calitate, cum ar fi Global GAP. Potențialul este egal atât pentru producătorii din Europa, cât și pentru cei din Moldova. Desigur, este încă destul de mult de muncit, dar potențial este cu siguranță”, a explicat expertul.

Totodată, Samuele Caroli a prezentat cum producătorii din Italia folosesc metoda de rărire mecanică a fructelor, inclusiv caise, prune, piersici.

‹ adv ›

Producătorii prezenți au recunoscut că, au încredere în recomandările pe care le primesc de la expertul venit în Moldova și aplică întocmai sfaturile acestuia deoarece își doresc să comercializeze caise și pe piețele netradiționale. Eugen Bajereanu din raionul Edineț, satul Stolniceni a înființat o livadă de caise acum un an, după ce a efectaut mai multe vizite de studiu peste hotarele țării, unde a văzut tehnologii de cultivare moderne.

„În anul 2018 am înființat o livadă superintensivă de cais, soiurile Kyoto, Faralia după schema de plantare 4×2,4, cu sistemul de conducere candelabru. Este un sistem pe care l-am văzut în plantațiile din Italia. Acest sistem de conducere a pomilor permite o colorare mai bună a fructelor. Eu niciodată nu aș crește ceea ce nu îmi place să consum. Mai am și o livadă de cireșe și una de mere. M-am gândit că, astfel voi putea să le ofer de lucru permanent oamenilor care lucrează în gospodăria mea. Terenul pe care am plantat cais este unul mai puțin fertil, deoarece caisul nu este atât de pretențios. Acum câteva zile în urmă, plantația a fost vizitată de expertul din Italia, care ne-a oferit mai multe recomandări referitor la efectuarea lucrărilor în verde. Rărirea fructelor este un procedeu foarte important și vom respecta sfaturile expertului, pentru că fără această lucrare nu putem conta să obținem fructe cu calibru necesar. Aș dori să ajung cu caisele noastre pe piața externă. Dispunem și de un frigider cu capacitatea de păstrare de 1500 de tone. Ne-am dori să instalăm și o linie de sortare a cireșelor”, a spus producătorul.

Și Andrei Siminciuc, crede că rărirea fructelor este o lucrare necesară, pe care producătorii de la noi trebuie să o efectueze pentru a obține fructe de calitate.

„Avem o livadă de cais cu suprafața de 5 ha cu soiuri noi. Livada a fost plantată în primăvara anului 2016. Mai avem și alte culturi și pentru a avea varietate am decis să plantăm și cais. Expertul din Italia, după ce a vizitat livada, ne-a recomandat să efectuăm rărirea manuală a caiselor, pe care trebuie să o realizăm la moment, deoarece sunt prea multe fructe pe pomi. Ne-a oferit și unele recomandări referitor la tratările, pe care trebuie să le facem. Rărirea fructelor este o lucrare esențială, iar dacă nu este făcută la timp putem ajunge și până la aceea ca să se usuce pomii. Soiurile noi de caise au viitor în Moldova, dacă vor fi îngrijite corespunzător”, a comunicat Andrei Siminciuc.

Producția mondială de cais în ultimii 10 ani a variat de la 3,29 până la 4,09 milioane de tone. Suprafața ocupată cu plantații de cais, la nivel mondial nu este prea mare, fiind estimată la circa 510-570 de mii de ha. La momentul actual, caisele ce se produc la noi în țară nu sunt bine cunoscute de consumatorii din UE, iar pentru penetrarea acestei piețe, producătorii de fructe trebuie să schimbe gama soiurilor cultivate, să mențină tehnologia de cultivare la parametrii corespunzători pentru a produce fructe calitative ce vor putea concura cu cele din Italia, Spania și Franța.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›